[FOTO] Centrul Reșiței va fi reabilitat de o firmă lugojeană

Licitația pentru reabilitarea Centrului Civic al Municipiului Reșița, a fost câștigată de firma producătoare de pavaje Dirksen Special Beton SRL din Lugoj.

Una dintre condițiile impuse de către administrația locală a fost ca firma câștigătoare să facă dovada că a pus minimum 10 mii de metri pătrați de piatră ornamentală, în ultimii 5 ani. Administratorul societății care va executa lucrarea, Marius Gaidoș, a precizat că va folosi doar materiale autohtone, de calitate superioară. În cei 23 de ani de activitate a montat aproximativ 13 hectare de pavaje în fiecare an.

Dalele din piatră naturală sau prefabricată trebuie fixate în mortar de ciment, inclusiv colmatarea rosturilor. În schimb,  grosimea pentru pavajul din piatră naturală fasonată sau a pavelelor auto-blocante va fi între 8 și 13 centimetri, pe un strat suport de nisip între 3 și 5 centimetri. 

Structura de rezistență actuală a aleii pietonale din Centrul Civic este alcătuită dintr-o dală din beton de ciment armat, dispusă pe straturi de zgură de furnal. Peste acest strat au fost puse dale din granit cu o grosime de 3 centimetri, care în prezent se află într-o stare avansată de degradare.

Proiectul prevede decaparea ultimului strat și înlocuirea acestuia cu o rocă naturală. Pentru a eficientiza drenarea apelor va fi proiectat un nou sistem de captare și colectare.

Pentru a facilita transportul alternativ, noua structură va fi astfel concepută pentru a facilita traficul cu bicicleta, role, skateboard sau alte mijloace nemotorizate. De asemenea, se vor amenaja trei zone de parcări pentru biciclete.

Locurile de repaus vor fi regândite și amplasate în apropierea spațiului verde existent și al arborilor. Întreg mobilierul urban va fi înlocuit, designul acestuia va fi unul contemporan, simplu și fără ornamente, care să se integreze în contextul unei piețe reprezentative. Se propune modernizarea și eficientizarea instalațiilor de iluminat public, prin folosirea tehnologie LED. De asemenea, toate cablurile aeriene vor fi introduse în subteran. 

Aproximativ 30 de milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană, au fost alocați pentru reabilitarea Centrului Civic. Lucrările vor începe cel mai probabil în noiembrie, cu termen de finalizare 8 luni.

De același autor

Related Articles