Tehnici de autoapărare şi supravieţuire, predate elevilor în tabăra militară de la Sângeorz-Băi

86

O sută de elevi din şapte judeţe şi din municipiul Bucureşti vor participa, în perioada 3-9 augusţ la cea de-a şaptea ediţie a Taberei naţionale militare de vară din staţiunea Sângeorz-Băi, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Bistriţa-Năsăud.

Timp de o săptămână, tinerii, dintre care peste 40 sunt fete, vor învăţa tehnici de autoapărare, tir sportiv, dar şi cum să supravieţuiască în condiţii de izolare.

Tabăra este organizată în colaborare cu Garnizoana Bistriţa şi CS Karate Bistriţa, iar costurile de cazare şi masă sunt suportate de către DJST.

Coordonatorul proiectului, Daria Vasilichi, a declarat vineri, pentru AGERPREŞ că pentru această ediţie a taberei s-au înscris peste 120 de copii, din rândul cărora au fost aleşi cei 100, pe baza scrisorilor de intenţie şi a experienţei acumulate de aceştia în activităţi similare.

Participanţii, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sunt din judeţele Olţ Dolj, Ilfov, Iaşi, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi din municipiul Bucureşti.

Programul taberei cuprinde deprinderea unor tehnici de autoapărare, înot aplicativ, escaladă, tir sportiv, istorie militară şi supravieţuire în condiţii de izolare – inclusiv cum să aprindă focul, să prepare hrană, să filtreze apa, să îşi ridice un adăpost şi să se orienteze.

Daria Vasilichi a mai spus că elevii vor avea parte, în pluş de o vizită la o stână-popas situată într-o căldare din Munţii Rodnei, la altitudinea de 1.600 metri, unde va avea loc aplicaţia montană, dar şi o degustare de produse alimentare eco.

sursa Agerpres