Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbata AFP care citeaza presa italiana.

Regizorul a murit la resedinta sa de la marginea Romei.

Franco Zeffirelli „s-a stins linistit dupa o lunga maladie care s-a agravat în ultimele luni”, anunta presa italiana care citeaza surse din familia cineastului.

Nascut la Florenta la 12 februarie 1923, Zeffirelli a devenit celebru ca producator de opera prin spectacolele grandioase pe care le-a pus în scena si în calitate de regizor, aducând pe marile ecrane adaptari dupa piese de teatru celebre, precum „Romeo si Julieta” sau „Îmblânzirea scorpiei”, cu Elizabeth Taylor si Richard Burton în rolurile principale.

Zeffirelli a ramas activ pâna la o vârsta înaintata, desi sanatatea sa era din ce în ce mai subreda si si-a petrecut ultimii ani de viata în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii sai credinciosi la vila sa de la marginea Romei.

Deseori apreciat mai mult de public decât de critici, Zeffirelli a fost ultimul din generatia de titani ai cinematografiei italiene si mondiale de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, generatie din care au facut parte Federico Fellini, Luchino Visconti si Vittorio De Sica.

A regizat peste 20 de filme si a colaborat cu actori uriasi, precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinnesº Faye Dunaway sau Jon Voight. Dintre filmele sale celebre reamintim „Iisus din Nazaret”, „Otello”, „Hamlet” (1992, cu Mel Gibson si Glen Close) sau „La ceai cu Musolini”.

Fidelitatea sa pentru opera lui Shakespeare, pe care a adoptat-o pentru marile ecrane, i-a adus în 2004 titlul de „Sir” în Anglia.

În afara de productiile cinematografice, Zeffirelli a pus în scena si peste 30 de piese de teatru si opere.

„Franco Zeffirelli, unul dintre cei mai mari oameni de cultura ai lumii, a murit în aceasta dimineata. Adio draga Maestre, Florenta nu te va uita niciodata”, a anuntat pe Twitter primarul orasului Florenta, Dario Nardella.

Sursa – agerpres.ro