Lansări de carte de Ziua Românilor de pretutindeni: “Călători români prin Serbia” şi “Românii din Panciova”

Ziua Românilor de pretutindeni a fost marcată aseară şi în Voivodina, în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia C.R.S  şi cu sprijinul Consulatului General al Românilor de la Vârşeţ.

Aseară începând cu ora 18:00 la Şcoala din localitatea Satu Nou, a fost marcată ziua românilor de pretutindeni. Proiectul desfaşurat  cu ocazia Zilei Românilor de pretutindeni se încadrează în programul de Cultură, Civilizaţie şi Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activităţi al institutului „ Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Cu prilejul acestui eveniment s-au susţinut prelegeri pe teme care abordează viaţa românilor din Serbia în diferite perioade istorice. Evenimentul a fost oficial deschis de către Stevan Mihailov din partea C.R.S şi Dan Constantin reprezentant al Consulatului General al României la Vârşeţ. Au urmat două lansări de carte: Călători români prin Serbia de profesorul Mircea Măran şi Românii din Panciova de Mircea Măran, Valentin Mic  şi Ilie Baba. Mircea Măran a vorbit despre relaţiile române-sârbe, în acest context  i-a prezentat pe patru autori români care au călătorit prin Serbia în secolul  al-XIX lea şi începutul secolului al-XX-lea, care în notele lor de călătorie, au descris natura localităţiile şi populaţia. Aceşti patru autori sunt: Nicolae Bălcescu, Ilie Gherghel, Teodor Filipescu şi Nicolae Iorga. A urmat lansarea volumului Românii din Serbia, despre care au vorbit toţi cei trei autori, aceştia au subliniat importanţa  acestei teme pentru cunoaşterea mai bună a acestei populaţii.

La eveniment erau prezenţi oameni preocupaţi de cultură şi învăţământ printre care Dorel Cebzan, coordonatorul Departamentului pentru uzul oficial al limbii române, Rodica Almăjan, coordonator al Departamentului pentru învăţământ şi secretarul consiliului Tiberiu Ciortan. Adriana PETROI

De același autor

Related Articles