Credincioşii romano-catolici, lutherani şi calvinişti celebrează astăzi Duminica Floriilor

Creştinii de rit apusean romano-catolici, lutherani şi calvinişti (reformaţi) sărbătoresc, duminică, 24 martie Intrarea Domnului în Ierusalim, zi numită în popor Florii, care marchează începutul Săptămânii Mari, ultima până la Paşti.

Floriile evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţime cu flori şi ovaţii. În această zi, preoţii sfinţesc simbolic ramuri înmugurite de salcie în amintirea ramurilor de finic şi măslin cu care a fost întâmpinat Isus.

În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere.

Despre simbolistica Floriilor, vicarul general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, Monsignior Johann Dirschl pentru Radio Reşiţa:

Sărbătorim Duminica Floriilor, este o duminică specială în anul bisericesc. Cu această duminică începe Săptămâna Sfântă în Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor. Domnul nostru Isus Cristos va intra sărbătorește în biserică în Ierusalim arătând faptul că a venit Mesia, că a venit regele mult așteptat, lucru pe care și noi la începutul liturghiei o să îl comemorăm astăzi prin faptul că binecuvântăm ramurile verzi, apoi le împărțim credincioșilor și dacă se poate facem o mică procesiune în biserică sau în jurul bisericii în amintirea procesiunii prin care odată Mântuitorul nostru Isus Cristos a intrat în Ierusalim. Imediat după acest procedeu continuăm cu liturghia propriu-zisă în care se vor citi patimile Mântuitorului nostru Isus Cristos și începe Săptămâna Mare – Săptămâna Patimilor“.

Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.

Tot astăzi, romano-catolicii marchează şi Ziua Tineretului.

Anul acesta catolicii şi protestanţii sărbătoresc Sfintele Paşti în 31 martie, iar ortodocşii şi greco-catolicii pe data de 5 mai.

Foto: Radio Romania Reşiţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles