Hoţii de cupru jefuiesc patrimoniul istoric al Aninei!

1146

Persoane neidentificate au vandalizat vechea centrală termoelectrică cu turbine, din Anina. De menţionat, clădirea şi utilajele de producere a energiei electrice, aflate în incinta clădirii, sunt clasificate în clasa A de patrimoniu.

,,Firma lichidatoare, care a luat în administrare clădirea de la vechiul proprietar, Enel, a dispus, în urmă cu jumătate de an, retragerea pazei de la obiectivul respectiv spune edilul localităţii, Gheorghe Românu. Este incredibil ce a făcut acest lichidator împotriva căruia am depus plângere penală. Clădirea respectivă şi utilajele din ea era un punct de atracţie turistică pe harta oraşului. Intenţionam să o includem în proiectul iniţiat de primărie, cu finanţare europeană, de valorificare a vechiului patrimoniu industrial al Aninei. Acum ce să mai arătăm turiştilor? Este o lipsă de responsabilitate, cu atât mai mult cu cât administraţia locală intenţiona să achiziţioneze respectiva clădire şi bunurile din ea având dreptul de preemţiune, conferit de lege,, a precizat edilul.

Inspectorul Adrian Savu, ne-a informat că Poliţia Anina a demarat o anchetă, aflată în plină desfăşurare:

,,În 20 februarie, lucrătorii Poliţiei Anina au fost sesizaţi, prin Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, 112, cu privire la existenţa unui incendiu la punctul de distribuire a energiei electrice din oraş. Cu ocazia deplasării la faţa locului, s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, iar incendiul a fost stins de pompierii voluntari Anina. De asemenea, s-a constatat că în incinta punctului de distribuire a energiei electrice, a fost arsă izolaţia mai multor componente şi cablul de alimentare a generatoarelor de curent, folosite în trecut pentru alimentarea cu energie electrică a oraşului şi a altor obiective industriale. În cauză, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa. De asemenea, în urma cercetărilor efectuate a fost constituit un cerc de bănuiţi,, a precizat, inspectorul Adrian Savu.

(Marius Căruntu)