[FOTO] O prietenie dincolo de moarte: Gigi Tăuș și Marius Giura!

1744

O veste tristă a îndoliat atât sufletele iubitorilor de jazz cât și locuitorii satului Gărâna de la poalele Semenicului, fiindcă unul din părinții Festivalului de Jazz de la Gărâna, Gigi Tăuș ne-a părăsit, la vârsta de 77 de ani.

Încă de la prima ediție, din anul 1996, după ce Gigi Tăuș a cumpărat o casă în satul din Poiana Lupului și a deschis primul han din Gărâna, „La Răscruce”, visul de a aduce muzica jazz între brazi, sub stele,  a început să prindă viață,  Gigi Tăuș fiind unul dintre fondatorii Festivalului de Jazz de la Gărâna, manifestare ce a adunat  an de an mii de iubitori de jazz din țară și de peste hotare. Cei care au participat încă de la primele întâlniri muzicale s-au bucurat de atmosfera boemă dată și de nu mai puțin celebrul gulaș pe care Gigi Tăuș  îl făcea an de an la festival după o  rețetă slovacă, despre care spunea că este cea mai simplă.

A lăsat urme adânci în inima Munților Semenic, a fost și un bijutier al arpegiilor muzicale, sufletești și spirituale, împărțindu-și cu generozitate harul celor iubitori de frumos.

Despre acesată prietenie ce rămâne și dincolo de moarte, în exclusivitate pentru Radio România Reșița, Marius Giura, președintele Fundației Culturale Jazz Banat, ne-a mărturisit:

Din păcate, domnule Marius Giura, ne auzim cu o veste tristă despre Gigi Tăuș care a plecat …ce sentimente vă încearcă în aceste momente grele?Ați fost în primul rând prieteni…

„Am fost prieteni foarte buni, încă de la început decând se ținea în curtea lui… îl voi simți mereu aproape, îl voi simți mereu acolo, în aparență se schimbă, el îmi va fi aproape tot timpul și cred că ar trebui ca toți cei din Gărâna să-i poarte un gând bun pentru că de la el a început revitalizarea acestui sat, pentru că el a fost primul care a deschis o pensiune acolo, el a inventat acest festival împreună cu câțiva prieteni care până la urmă a recreeat acest sat și i-a dat dimensiunea pe care o are astăzi, ca unul dintre motoarele turismului din Banatul de Munte!”

Și unul dintre cele mai importante pe plan internațional…

„Da, cu siguranță!Pentru că dimensiunea internațională a Gărânei e dată de festival”.

Anticipați, când ați început să construiți această Minune Muzicală că se va ajunge la o asemenea valoare?

„Nu! Nu n-aș fi crezut, dar pe măsură ce anii au trecut și ambițile noastre au crescut și iată că festivalul de câțiva ani s-a întors și în curtea hanului lui Gigi și are o dimensiune internațională cu siguranță”.

Au fost momente când v-ați supărat, când ați vrut să renunțați amândoi?

„Păi… au fost și momente grele, financiar în primul rând, au fost și momente grele, dar am trecut peste ele.Pe mine m-au apăsat gânduri din astea de foarte multe ori, ținând cont de dificultăți, dar până la urmă pasiunea și-a spus cuvântul”.

I se spune bijutierul… de ce, maestre?

„Pentru că era bijutier, primul bijutier din Timișoara care și-a deschis atelier propriu, era un bijutier autentic format la școala veche care a lucrat cu scule vechi, a învățat meserie de la alți bijutieri care au fost școliți în străinătate, atelierul lui din Timișoara funcționează ca și magazinul, le-a lăsat pe mâini bune, fiului său Andi… era un meseriaș în adevăratul sens al cuvântului și practic jumătate din viața lui era dedicată bijuteriei, jumătate Hanului de La Răscruce, unde la fiecare sfârșit de săptămână venea cu toată bucuria”.

Când v-ați întâlnit ultima dată?

„Ultima dată ne-am întâlnit în Timișoara în urmă cu câteva luni, în zona magazinului său unde venea în fiecare zi”.

Anul acesta, la următoarea ediție a Festivalului de Jazz Gărâna îi dedicați?

„Toată ediția îi va fi dedicată”.

Ce i-ați spune, Maestre, dacă ați putea acum?

„I-aș spune că aș vrea să-l văd mâine…”

Un moment trist, dar povestea o duceți mai departe așa cum știți dumneavoastră mai bine s-o faceți. Noi vă transmitem condoleanțe și dumneavoastră și familiei Meșterului Gigi Tăuș și să-i ducem povestea mai departe…

„Cu siguranță o s-o ducem mai departe… Gigi Tăuș ne va fi mereu aproape”.

Drum lin printre stele, Meștere Gigi Tăuș!

Anca Bica Bălălău

Sursa foto-facebook Gigi Tăuș; Marius Giura

Nota redacției:

“Cei care doresc să-și ia rămas bun de la cel care a fost Gigi Taus, urna se va afla la Sala de priveghi Obelisc, din Timișoara, strada Iuliu Grozescu nr. 16, vineri în intervalul 15.00-17.00. Familia vă roagă frumos să nu aduceți flori sau coroane, un gând bun e mai valoros”, a anunțat fiul regretatului Gigi Tăuș, Andi Tăuş.