Pârtia Casa Baraj din comuna Văliug a găzduit primul concurs de schi tură organizat în partea de vest a țării.

Proba a constat într-o urcare de 6,3 km, pe schiuri, prin pădure. Traseul a intersectat drumuri și poteci forestiere până în apropierea vârfului Gozna, la peste 1400 de metri altitudine. Diferența de nivel cumulată pe acest segment a fost de aproximativ 800 de metri. Odată ajunși la punctul de control, aflat în apropierea Releului, participanții și-au dat jos pieile de focă de pe schiuri și au coborât înapoi la Casa Baraj. Coborârea s-a făcut pe cea mai lungă pârtie amenajată din țară, în lungime de 6,5 km.

La linia de start s-au aflat atât amatori, unii dintre ei fiind chiar la prima lor participare într-o astfel de competiție, cât și sportivi de performanță. În final, toți cei care au reușit să termine cursa au fost premiați de către sponsorii acestui eveniment.

Recordul traseului a fost stabilit de Viorel Palici, care a reușit să termine cursa într-o oră și două minute, cu o diferență de aproximativ 25 de minute față de al doilea clasat. Acesta se află la cea de-a doua cursă în mai puțin de 24 de ore. Cu o seară înainte a luat startul la un concurs de alergare verticală în Parâng. În urmă cu o săptămână, Viorel Palici a participat la Campionatul Mondial de Winter Triathlon unde a câștigat bronzul pentru România.

Câștigătoarea categoriei Open feminin a fost Sonia Rațiu, care se află la prima ei participare într-o competiție de profil.

Gazda acestui eveniment, Casa Baraj, a fost reprezentată de Carmen Popa, care a reușit să ocupe primul loc la categoria de vârstă și locul doi la Open. Emoțiile pentru Carmen au fost duble, deoarece în calitate de organizator și-a dorit ca toți participanții să aibă o experiență de neuitat.

După succesul primei ediții, inițiatorul evenimentului, Ionuț Silinc, își dorește ca această cupă să devină o tradiție pentru zona Semenicului. Pentru anul acesta, Ionuț și-a propus organizarea unui triatlon și o competiție de alergare montană cu obstacole, alături de CrossFit Timișoara, la Văliug.

Radio România Reșița a fost partener media al acestui eveniment. Echipa noastră susține mișcarea în aer liber și un stil de viață sănătos.

Răzvan Todor