ISU Mehedinţi, la raport

Astăzi, 11.01.2019, începând cu ora 14.00, la Palatul Cultural „Th. Costescu” din municipiul Dr. Tr. Severin a avut loc prezentarea activității desfășurate de către ISU Mehedinţi în anul 2018. La eveniment au participat adjunctul inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), domnul colonel Cezar-Mihai Damian, prefectul judeţului Mehedinţi, domnul Nicolae Drăghia, președintele Consiliului Județen Mehedinţi, domnul Aladin Georgescu, Preasfinţitul părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei şi şefii structurilor MAI şi ai instituţiilor publice cu funcții de sprijin în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

În acest context, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta”, colonel Florentin Dragomir, a prezentat invitaţilor şi cadrelor unităţii, misiunile și activităţile desfășurate de inspectorat în cursul anului precedent, analizând punctual gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse pentru anul 2018, prin reflectarea sintetizată a rezultatelor compartimentelor şi structurilor instituţiei, concluzia generală desprinsă fiind aceea că serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă ale judeţului Mehedinţi şi-au asumat cu responsabilitate şi profesionalism rolul important pe care îl au în protejarea vieţii şi bunurilor populaţiei.

Pentru salvatorii mehedinţeni,  2018 a fost un an marcat de o activitate intensă cu mii de ore petrecute la intervenții pentru acordarea sprijinului populației din județ.

ISU Mehedinţi a intervenit la un număr de 4561 de situații de urgență și urgențe medicale, ceea ce înseamnă o medie de 12,49 intervenții pe zi, concretizate în misiuni de salvare a vieții și bunurilor cetățenilor.

Împărţite pe categorii, ele se referă la 3203intervenţii SMURD, 268 incendii,  329 arderi necontrolate ale vegetaţiei uscate, 172 intervenţii pentru asistenţa şi salvarea persoanelor, 18 intervenţii pentru salvări de animale, 13 intervenţii pentru căutarea unor persoane dispărute/scoaterea unor persoane găsite decedate din mlaştină/fluviul Dunărea/lac, 36 misiuni pentru îndepărtare elemente de construcţie, cabluri electrice şi copaci căzuţi pe carosabil, 77 misiuni pentru îndepărtarea roiurilor de gărgăuni/viespi/albine şi reptile, 51 de intervenţii la inundaţii, 87 intervenţii de asigurare şi supraveghere a producerii unor situaţii de urgenţă pe timpul evenimentelor publice de amploare, 7 misiuni pirotehnice etc. 

Comparativ cu anul precedent se observă o scădere a numărului de intervenţii în situaţii de urgenţă (<741), de la 5302 în anul 2017, la 4561 în anul 2018, procentul de scădere fiind de 13,97%.

  Pompierii din cadrul subunităţilor de intervenţie ale ISU Mehedinţi au acţionat pentru stingerea a 268 de incendii, faţă de 375 în aceeași perioadă a anului precedent. Cea mai mare pondere a incendiilor o reprezintă cele izbucnite la proprietăţile particulare ale cetăţenilor (locuinţe, anexe, terenuri şi proprietăți private). Incendiile manifestate la gospodăriile populaţiei au avut loc la clădiri de locuit şi anexe în 228 de situații, la mijloace de transport individuale în 35 de situații și 26 la terenuri din apropierea gospodăriilor. Pe timpul intervenţiilor la incendii au fost salvate 22 de persoane, (18 adulţi şi 4 copii), 78 de animale şi 40 de păsări, precum şi importante bunuri materiale.  Cu toate eforturile depuse,  s-au înregistrat, pe timpul intervențiilor, 5 persoane decedate şi 6 rănite. Cele mai multe incendii au fost determinate de flacără (124), efect termic (44), jar sau scântei (44), scurtcircuit electric ( 39).

  3188 de mehedinţeni, dintre care 229 au fost copii, au fost salvaţi sau asistaţi de paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Mehedinţi. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, numărul intervenţiilor SMURD a scăzut cu 8,95%,scădere generată de scoaterea din intervenţie a unor ambulanţe SMURD, din motive tehnice,  de la la 3518 în 2017, la 3203 în anul 2018 (<315). Potrivit statisticilor ISU Mehedinţi, paramedicii SMURD au intervenit la 787 urgenţe cu traumatisme,  219 urgenţe cu afecţiuni cardiace, 20 urgenţe la bolnavi aflaţi în stop cardio-respirator resuscitat/neresuscitat,  143 urgenţe la intoxicaţii, 246 urgenţe la accidente rutiere şi 1725 urgenţe pentru alte afecţiuni medicale (ale aparatului digestiv, renal, respirator, afecţiuni psihice etc).

    Îndeplinirea obiectivelor din anul 2018 se datorează disponibilităţii și operativității forţelor și mijloacelor specializate ale pompierilor militari, diversității și complexității intervențiilor specifice, dezideratului apărării vieţii, bunurilor materiale şi mediului, precum şi încrederii mari a populaţiei în solicitarea unității noastre şi în alte situaţii, altele decât urgenţele generate de incendii.

    La finalul activităţii, adjunctul inspectorului general al IGSU, prefectul județului, președintele Consiliului Județen și Preasfinția Sa au felicitat comanda şi personalul inspectoratului, urându-le succes în îndeplinirea misiunilor viitoare şi menţinerea continuă la standardul ridicat adoptat până în prezent.

   Cu această ocazie, mulţumim colegilor care au susţinut misiunile desfăşurate, reprezentanților mass-media și tuturor instituţiilor care au sprijinit inspectoratul pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.     

Cele mai citite

Related Articles