Povestea porcului – varianta modernă, în Ajunul Crăciunului, în staţiunea de pe Valea Cernei!

A devenit o tradiţie, în ultimii ani, ca pe esplanada Hotelului Roman, pe malul Cernei, să se desfăşoare POMANA PORCULUI, prin care turiştilor care sunt în această perioadă pe Valea Cernei le este arătată tradiţia tăierii porcului de Crăciun, de la sacrificare până la pregătirea bucatelor tradiţionale!

Aşa a fost şi astăzi, când a fost tăiat un porc de aproape 150 kg în faţa unui număr mare de turişti, care au avut prilejul să vadă pe viu această tradiţie, dar şi să guste din preparate, în cadrul manifestării care a ajuns la cea de-a V-a ediţie! Încă de dimineaţă, porcul a fost adus tăiat pe esplanadă, unde a fost agăţat în cuier şi apoi au putut să înceapă toate activităţile pentru ca din porcul din cârlig să se aleagă… cârnaţii!

Chiar dacă peste Valea Cernei cădea o ploaie măruntă, turiştii au venit în număr mare pentru a participa activ la tranşarea animalului sacrificat, de la pârlire, la tranşare, apoi la pregătirea cărnii pe grătar sau la ceaun, dar şi pregătirea cărnii pentru cârnaţi! Până la tranşarea completă a porcului, turiştii au fost invitaţi să guste din preparatele pregătite deja şi aflate pe platouri : caltaboşi, cârnaţi, jumări, costiţă, asezonate cu brânză, roşii şi ceapă, iar pentru încălzire nu au lipsit termosurile cu răchie fiartă sau cafea fierbinte!

Pe fondul colindelor care se auzeau pe toată durata manifestării, turiştii au avut prilejul să guste şi din produsele proaspăt obţinute din porcul sacrificat şi care au fost foarte delicioase în aerul curat şi susurul apelor Cernei, care curg în apropiere! Veniţi din diferite colţuri ale ţării, turiştii au început sărbătoarea Crăciunului într-un mod tradiţional, unii venind aici încă de la prima ediţie, iar alţii au văzut pentru prima oară această tradiţie pe Valea Cernei!

Ca în fiecare an, organizatorul manifestării şi gazda turiştilor este Petru Toma :

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles