Alianţa Vestului s-a semnat astăzi la Timișoara

Update ora 17.00

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au încheiat un parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. Ei au înfiinţat azi Alianţa Vestului, prin care vor să facă şi un schimb de practici, de idei şi de experienţă.
Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, a declarat că la baza platformei AVE stă Declaraţia de la Alba Iulia.
„Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat responsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor.
Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troleibuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a spus Robu.

În prima parte a anului viitor, fiecare Consiliu Local din cele patru oraşe din Alianţa Vestului va adopta câte o hotărâre de Consiliu Local pentru înfiinţarea unei asociaţii interregionale prin intermediul căreia Timişoara, Aradul, Clujul şi Oradea să poată promova mari proiecte cu finanţare europeană.

ora 8.00

Primarii Nicolae Robu (Timisoara), Gheorghe Falca (Arad), Ilie Bolojan (Oradea) si Emil Boc (Cluj-Napoca) vor semna, sambata, la Timisoara, „documentul de temelie” al proiectului cunoscut sub denumirea „Patrulaterala Vestului”.

Anuntul a fost facut de Nicolae Robu, pe Facebook, care a precizat ca numele asocierii se va schimba in „Alianta Vestului” (AVE).

Astăzi, 08.12.2018, cei patru primari initiatori ai proiectului Patrulaterala Vestului, Nicolae Robu, Gheorghe Falca, Ilie Bolojan si Emil Boc, primarii oraselor Timisoara, Arad, Oradea si Cluj-Napoca, vom semna, la Timisoara, la sediul Primariei, de la ora 15:00, în prezenţa presei, documentul temelie al alianţei noastre.

Având în vedere interesul mare pentru proiect, arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii se va schimba din Patrulaterala Vestului în Alianţa Vestului – in abreviere: AVE-, pentru a se evidenţia caracterul ei deschis”, a precizat primarul Robu pe Facebook.

Prin aceasta initiativa, edilii vor sa creeze un for informal de cooperare în privinţa proiectelor mari, de conectivitate de mare viteză, dar şi în domeniile cultura, educaţie, sănătate sau turism.

Menţionăm încă o dată, ca, prin această initiaţivă, prin excelenta în spiritul Declaraţiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dorim să cream un for informal pentru schimburi de idei si de experienta între noi, edilii oraşelor în cauză si intre administraţiile publice locale pe care le conducem, dar si de cooperare pe proiecte mari, in primul rand de conectivitate de mare viteza, dar şi in domeniile cultură, educaţie, sănatate, turism, sport, securitate şi dezvoltare, în sens larg”, a mai precizat Nicolae Robu.