CENTENARUL MARII UNIRI va fi marcat la Mehadia, în memoria eroilor locali participanți la Alba Iulia!

134

CENTENARUL MARII UNIRI va fi marcat în comuna Mehadia duminică, 25 noiembrie, prin simpozionul jubiliar MAREA UNIRE – 1918-2018, la care vor participa personalități ale vieții culturale din Banat, dar și din țară, evenimentul urmând să fie găzduit de Căminul Cultural GENERAL NICOLAE CENA.

Manifestările vor începe cu comunicările care vor fi susținute în plenul lucrărilor simpozionului de personalități ale vieții culturale din zonă, dar și din țară, între temele propuse fiind : Cetățeni ai comunei Mehadia prezenți la înfăptuirea actului istoric național de la 1 Decembrie; Banatul și Marea Unire; Preoții bănățeni și Marea Unire; Luptători români din Banatul de Vest; 1 Decembrie 1918 la Mehadia; Luptători pentru Marea Unire din Banatul Montan : Globurău, Valea Bolvașnița și Plugova. Programul manifestărilor continuă cu un regal poetic dedicat Marii Uniri, urmat de lansarea volumelor de carte MEHADIA – ANUL DE FOC 1918 și MEDALIOANELE UNIRII, semnate de Nicolae Danciu Petniceanu și prof. Caius Danciu.

În partea a doua a manifestărilor, participanții se vor deplasa la sediul administrativ al comunei Mehadia unde, pe fațada clădirii Primăriei, va fi dezvelită o placă jubiliară închinată memoriei luptătorilor din Mehadia pentru Marea Unire, iar seara se va încheia cu un moment folcloric.

Paul-Sever SMADU