„Sultan pentru o zi” în premieră la Radio România Cultural şi în avanpremieră în mansarda Librăriei Cărtureşti Verona

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră absolută, la Radio România Cultural, duminică, de la ora 9:00, spectacolul : „Sultan pentru o zi” scenariu de Costin David după un basm din 1001 de nopţi. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Constantin Codrescu, Virgil Ogăşanu, Alexandru Bindea, Mihai Bisericanu, Cristian Iacob, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Adina Lucaciu, Daniel Badale, Ionut Kivu, Dani Popescu, Ada Navrot, Stefan Velniciuc, Jeanine Stavarache, Petre Lupu, Mircea Constantinescu, Cristi Dionise, Orodel Olaru, Nicu Banea, Violeta Berbiuc, Ion Arcudeanu, Iulian Cuza, Iulian Burciu, Ciprian Chiricheş, Claudia Drăgan, Lucian Bîrsan, Rares Zimbran. Redactor: si coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Badic. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Minunatele povesti ale celor 1001 de nopti au fascinant Occidentul încă de la prima lectură. Cele dintâi tălmăciri, semnate de marii orientalişti ai vremii, au exercitat o irezistibilă forţă de seducţie asupra multor artişti, fie ei scriitori, precum Edgar Allan Poe, Thackeray, Wilhelm Hauff, Robert Louis Stevenson, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Naghib Mahfouz, Andrei Codrescu ori Mario Vargas Llosa, fie pictori, arheologi, istorici, oameni de teatru si film sau compozitori. La mai bine de trei secole de la cucerirea continentului european, povestile arabe continua sa exercite acelasi farmec asupra publicului, în toate variantele abordate: versiuni literare pentru copii, adolescenti ori adulti, ecranizari grandioase, impresionante montari de scena, desene animate sau benzi desenate. Fara îndoiala, este meritul maiestriei literare care strabate exotica împletire de motive si influente din mitologiile si/sau folclorul indian, persan, arab yemenit, iudaic, egiptean si mesopotamian, pe care le regasim în povestile arabe. Dar, poate ca mai presus de verva dialogului si de ineditul situatiilor, sau de actele de curaj sau de tradare despre care ni se povesteste, ceea ce face din cartea celor 1001 de nopti a treia cea mai vânduta carte din lume (dupa Biblie si operele lui W. Shakespeare) sunt personajele: frumoasa si inteligenta ?eherezada, cea care îi spune sultanului Sahriar poveste dupa poveste, pentru a-si salva viata si a-si mântui regatul, sau istetul Ali Baba, sau Aladin cu lampa sa cea fermecata, sau temerarul Sindbad Marinarul, sau frumoasa Doniazada, sora mai mica a Sheherezadei, sau Dinarzad, tatăl lor… ori poate duhurile sau spiritele care se amestecă dezinvolt printre oameni, jucându-se cu destinele lor, în atmosfera misterioasă a bazarului oriental.

Una dintre pildele istorisite măreţului Sahriar de către frumoasa Seherazada a inspirat şi scenariul Sultan pentru o zi, semnat de regretatul cercetător biolog, scriitor şi poet Costin David, un colaborator fidel al teatrului radiofonic, pentru care a realizat numeroase adaptări şi dramatizări, alături de scenarii originale dedicate emisiunilor de ştiinţă difuzate la Radio România.

Jocul experimentat şi ingenios al valoroşilor actori distribuiţi pentru a da glas (şi viaţă) personajelor, sugestivul şi inspiratul decor sonor, realizat de regizorul tehnic Mihnea Chelaru, precum şi luxurianta regie muzicală semnată de Patricia Prundea – toate coordonate cu măiestrie de bagheta regizorului Mihai Lungeanu – reprezintă tot atâtea argumente în favoarea invitaţiei adresate nu numai celor mai mici ascultători, dar şi parinţilor şi bunicilor lor, de a participa la acest nou eveniment marca Teatrul National Radiofonic.

Spectacolul Sultan pentru o zi va putea fi ascultat, în avanpremieră, vineri, 23 noiembrie, de la ora 17:00, în mansarda Librăriei Cărtureşti Verona din Bucureşti.