Cutremur puternic, în România, înainte de trecerea la ora de iarnă

463

UPDATE:

Seismul a avut loc la o adâncime de 150 de kilometri şi a fost resimţit puternic în Bucureşti şi în judeţele învecinate atât capitalei cât şi Vrancei. De asemenea, s-a simţit şi în ţările vecine – Republica Moldova, Ucraina şi Bulgaria. Zona seismică Vrancea este locul unde oamenii sunt obişnuiţi cu cutremurele, fie ele şi mici. După seismul de azi-noapte, în Focşani unii oameni au ieşit în faţa locuinţelor, de teama unor eventuale replici.


UPDATE:

ISU face precizări în legătură cu RO-ALERT după ce pe reţelele sociale numeroşi români au întrebat de ce este acest sistem activ dacă nu alertează populaţia în cazul unui cutremur puternic în România, cum a fost cel din această noapte.

“În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, precizează ISU.

La ora 03:38 s-a produs un cutremur 5,8 magnitudine pe scara Richter, în zona seismică Vranceăjud BZ), la o adâncime de 150 km. Nu sunt înregistrate apeluri pe 112.Nu au fost apeluri la numărul unic de urgenţă 112 până în acest moment.

UPDATE:

În urma cutremurului de 5,8 grade pe scara Richter au fost înregistrate în jur de 15 apeluri la 112, fără probleme majore. Raed Arafat a declarat că echipele ISU care au plecat în recunoaştere nu au raportat pagube. S-a înregistrat o scurtă întrerupere de curent la Întorsura Buzăului. Raed Arafat a ţinut să precizeze că aplicaţia RO-ALERT nu trimite alerte de cutremur înainte ca acesta să se producă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov informează că în urma cutremurului produs la 3,38 sunt efectuate recunoaşteri în teren pentru a identifica posibile pagube, nefiind până la acest moment înregistrate apeluri la numărul de urgenţă 112.

‘Atenţie. În urmă cu puţin timp s-a produs un cutremur. Păstraţi-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoaşteri în teren pentru a identifica posibile pagube. Nu sunt înregistrate apeluri prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112’, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică, la ora locală 3:38, în judeţul Covasna, la o adâncime de 200 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Covasna (23 km), Nehoiu (28 km), Întorsura Buzăului (33 km), Târgu Secuiesc (37 km) şi Slănic-Moldova (54 km), mai precizează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

———————————-

“In ziua de 28/10/2018 la ora 03:38:11(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 5.8 pe scara Richter, la adancimea de 150km.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)”, a informat Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamântului.

Trecerea la ora de iarna a avut loc chiar azi noapte. Ora 4:00 a devenit ora 3:00. Seismul care a lovit România a avut loc la ora 3:38, cu numai 22 de minute înainte de trecerea la ora de iarnă.