Trei motociclişti au fost salvaţi după ore de căutări în Munţii Zărand

161

Aseară, în jurul orei 20:15, SALVAMONT Arad a primit de la Dispeceratul ISU Arad informaţia că trei motocilişti localizaţi între Şoimoş şi Căsoaia, în Munţii Zărand, sunt epuizaţi, deshidrataţi şi solicită ajutor.

După solicitarea coordonatelor GPS prin suprapunerea lor peste hărţi topografice şi fotografii aeriene, cei trei au fost localizaţi între creasta Şoimoşului şi Valea Milovei într-o zonă greu accesibilă în apropierea unui afluent al Văii Milova.

O echipă formată din cinci salvatori montani a pornit de urgenţă în căutarea acestora. Salvamontiştii au urcat pe Valea Jernoviţei cu o Dacia Duster, unde, după câţiva kilometri, din cauza drumului impracticabil, căutarea a fost continuată pe jos, cei trei motocilişti fiind găsiţi în jurul orei 22:30.

După de au fost hidrataţi şi alimentaţi aceştia au fost însoţiţi până în Valea Jernoviţa unde, în jurul orei 1:00 AM, au fost predaţi unui echipaj al ISU Arad, care i-a transportat pe cei trei pâna în localitatea Şiria unde aveau lăsate automobilele.

Căutarea şi evacuarea celor trei a fost îngreunată din cauza faptului că zona a fost grav afectată de urmările furtunii din septembrie 2017, când sute de arbori au fost doborâţi de vânt pe creasta Şoimoşului, unde în urma evaluărilor realizate în teren, atât în 2017 cât şi în 2018, SALVAMONT Arad a anunţat închiderea accesului turiştilor pe sectorul cuprins între Vf. Diedoviţa şi Vf. Livorscu (Creasta Principală) de pe traseul turistic Şoimoş – Cetatea Şoimoş– Creasta Şoimoşului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră).

SALVAMONT Arad recomandă turiştilor în continuare să nu planifice drumeţii pe traseele turistice închise din judeţ, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. De asemenea, se recomandă prudenţă şi o planificare atentă a drumeţiilor pe toate traseele turistice din judeţ, deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuţi, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor.

Echipele Salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite şi dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112, iar absolut orice informaţii despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0725.826.668) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.