[FOTO] Produsele tradiţionale, de casă, la mare căutare: Piaţa Sezonieră din Reşiţa plină ochi de Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti

UPDATE: Zeci de producători din Caraş-Severin sunt prezenţi miercuri, 10 octombrie la Reşiţa, în Piaţa Sezonieră (n.r. cartierul Lunca Bârzavei, zona Colegiului Banatului Montan), de Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti pentru a încuraja consumul tradiţional de produse sănătoase. Reporterul Radio Reşiţa Hardy Cvoica s-a aflat în mijlocul vânzătorilor şi al cumpărătorilor şi a stat de vorbă cu unii dintre ei:

„Avem produse la borcan, din ciuperci, zacuscă mai multe feluri, murături, o gamă diversă de produse. Oamenii au început să revină la ce este sănătos, ce este de calitate. Ar trebui permanentizată treaba asta să n-i se ofere posibilitatea ca şi locaţii unde să ne putem desface produsele, să le prezentăm, să dăm clienţilor să deguste…”.

„Am venit la Reşiţa cu produse tradiţionale: brânză de oaie, caş, urdă, mălai făcut de noi acasă, slănină de porc şi cu băuturi: răchie de prună, pălincă de gutui, de caise, de pară. Se cumpără foarte bine, s-o trecut şi brânza şi răchia, avem clienţi de mai mulţi ani care ne caută, îs produse de casă.”

„… am cumpărat bureţi de pădure şi ceapă; e mai ieftin şi mai bun. Eu deja am luat bureţi, i-au şi cartaboş şi sângerete. Produsele sunt mai sănătoase decât cele din magazine şi ca preţ, dar şi calitativ: de exemplu, un borcan din ăsta de bureţi muraţi aici l-am luat cu 13 lei şi la supermarket îi undeva în jur de 18 şi nu se compară cu ăstia puşi de casă”.

„… suntem în piaţă cu părădaisă, gogonele, miară, piară, dovleac, crumpi… d-ale noastre. Produsele naturale se caută. O dat Dumnezeu anu ăsta să fie unu tare bun. Mulţumim pe această cale şi Direcţiei Agricole Caraş-Severin pentru proiectele derulate”. 

Producătorii tradiţionali vor rămâne în piaţă până la ora 16.00 şi vor reveni în acest sfârşit de săptămână la Bocşa la Târgul Neuwerk-ului.

……..

Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin organizează astăzi, 10 octombrie la Reşiţa Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.

Adina Bâte – consilier superior în cadrul instituţiei judeţene a declarat pentru Radio Reşiţa că, evenimentul care se va consuma în Piaţa Sezonieră din cartierul Lunca Bârzavei va aduna în municipiu zeci de producători agricoli autohtoni şi are ca scop încurajarea consumului de produse agroalimentare şi tradiţionale autohtone. Piaţa sezonieră se află în zona blocurilor ANL, lângă piaţa de produse agroalimentare Reşiţa Nord.

Târgul s-a deschis la ora 8.00.

(Hardy Cvoica)