[FOTO] Ziua Europeană a Limbilor este celebrată de Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgoviciˮ Caraș-Severin

Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa.

Manifestarea a debutat în anul 2001, an ce a fost declarat de Consiliul Europei  Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie , în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite

În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limba regională  sau minoritară.

„Eu nu vreau să trăiesc pentru a trăi, eu vreau să trăiesc pentru a crea și transmite mesaje!’’

Cu acest prilej Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgoviciˮ Caraș-Severin organizează astăzi , 26 septembrie o întâlnire cu poetul francez Philippe Denhery, stabilit în prezent în Timișoara.
La eveniment vor fi prezentate următoarele volume : ,,Les tiroirs du passéˮ ,roman în limba franceză, Pensées nocturnes , volum de poezie în limba franceză, și Etats âme- stări sufleteşti , volum de poezie bilingv.


Membru al mai multor cenacluri literare, poetul Philippe Denhery mărturisește că : ,,Je ne veux pas vivre pour vivre, je veux vivre pour créer et porter des messages’’/,,Eu nu vreau să trăiesc pentru a trăi, eu vreau să trăiesc pentru a crea și transmite mesaje!’’
,, Mesajele sale sunt profunde, de mare vibrație și încărcătură emoțională, de actualitate și în concordanță cu sentimentul puternic umanist, ce provine dintr-o filozofie proprie de viață având la bază adevăratele valori etico-morale ale umanitații.ˮ , afirmă profesorul Constanța Sylvia Hârceagă despre poetul francez Philippe Denhery.

Evenimentul a avut loc la Secția Franceză a Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgoviciˮ Caraș-Severin, începând cu ora 17.00. Intrarea a fost  liberă.

Radio Romînia Reşiţa este partener media al Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgoviciˮ Caraș-Severin.

Anca Bica Bălălău