Duduie cazanele de răchie, dar statul nu câştigă mare lucru

476

În Banat duduie cazanele de răchie, dar foarte puţini producători plătesc taxe la stat.
Cărăşenii produc alcool, dar nu plătesc accize. Lucrătorii Biroului Vamal Caraş-Severin au desfăşurat şi în acest an acţiuni de supraveghere la locurile de producţie a alcolului etilic, respectiv a instalaţiilor de producţie aparţinând gospodăriilor individuale care produc ţuică şi rachiuri din fructe pentru consum propriu. Şeful Biroului, Cătălin Zărnescu spune că încasările la accize sunt foarte mici:

„În primele 8 luni ale anului doar 75 de gospodării individuale s-au conformat prevederilor legale de a se înregistra la autoritatea vamală unde îşi au domiciliul, din totalul de 377 de gospodării despre care există informaţii că deţin astfel de instalaţii de producţie”.

Lipsa de personal face imposibilă verificarea tuturor gospodăriilor care deţin cazane de ţuică şi cu atât mai puţin a cantităţilor de alcool produse. Totuşi, în acest an au fost emise 29 de decizii de impunere prin care au fost stabilite accize în sumă de peste 11 mii de lei pentru o cantitate echivalent în alcool pur de 475 litri, respectiv pentru 2400 de litri de ţuică de concentraţii alcoolice diferite.

(Sebastian Dragomir)