Taxele vamale încasate în Caraş-Severin sunt nesemnificative

167

Întărirea controlului vamal pentru limitarea fenomenelor de contrabandă şi evaziune fiscală cu produse accizabile a constituit prioritatea zero pentru angajaţii Biroului Vamal Naidăş.
Conform şeful biroului, Dorin Nistoran, în primele 8 luni ale anului, la Naidăş au fost confiscate peste 1200 de pachete de ţigări de contrabandă, aproape un kilogram de tutun, 128 de litri de alcool şi 50 de erbicid. Din punct de vedere al traficului fluvial, numărul de nave este în continuă creştere, iar mărfurile transportate sunt în special cereale şi balastru.
Dorin Nistoran a mai spus că taxele vamale încasate de la persoanele fizice sunt în continuare nesemnificative deoarece, în conformitate cu legislaţia vamală în vigoare este permisă introducerea în ţară de bunuri în scutire de taxe vamale şi TVA , în limita unei valori globale de 300 euro/călător, cu condiţia ca aceste bunuri să nu fie importate în vederea comercializării.
În prezent, Biroul Vamal Naidăş are 16 lucrători operativi. Un număr insuficient, ţinând cont că trebuie asigurată permanenţă atât la vama Naidăş cât şi în portul Moldova Veche care este primul port de intrare în România şi ultimul de ieşire.

(Sebastian Dragomir)