[FOTO] Pelerinaj la crucea – monument de pe Muntele Mic: Peste 1.000 de credincioşi prezenţi

1379

[UPDATE] Episcopia Caransebeșului a organizat vineri, 14 septembrie de Înălțarea Sfintei Cruci, un nou pelerinaj la crucea-monument de pe Muntele Mic.

La crucea-monument de pe Muntele Mic se desfăşoară la această oră (n.r. ora 12.00) o ceremonie religioasă dedicată celei mai vechi sărbători închinate cinstirii lemnului sfânt, Înălţarea Sfintei Cruci, eveniment organizat în memoria eroilor români făuritori ai Marii Uniri de la 1918.

Arhimandrit Casian Ruşeţ consilier cultural în cadrul Episcopiei Caransebeşului, din mijlocul a celor peste o mie de credincioşi adunaţi pe munte pentru Radio Reşiţa:

Alături de un sobor de ierarhi, preoţi, diaconi şi monahi, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de Preasfinţitul Lucian – Episcopul Caransebeşului:

Amintim că, sâmbătă, 15 septembrie Biserica ortodoxă română va celebra pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş.

——————————-

Sute de credincioși sunt așteptați și de această dată, pentru a cinsti memoria eroilor bănățeni, în amintirea cărora este înălțată. Evenimentul, inițiat de către Preasfințitul Episcop Lucian în urmă cu 12 ani, va debuta la ora 8.30, când se va pleca în procesiune din centrul stațiunii montane, spre crucea de mari dimensiuni. Într-un foișor amenajat la baza crucii, începând cu ora 9.30, se va oficia Sf. Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

La ora 12.00 se va oficia o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănățeni, după care se vor depune jerbe de flori la temelia crucii.

Despre simbolistica pelerinajului pe Muntele Mic, arhimandrit Casian Ruşeţ pentru Radio Reşiţa:

Medici militari din Timişora oferă pelerinilor consultaţii medicale gratuite, la 1.670 m, de ziua Înălţării Sfintei Cruci pe Muntele Mic. După oficierea Sfintei Liturghii, personalul medical va oferi participanţiilor la pelerinajul organizat în memoria eroilor români făuritori ai Marii Uniri din 1918, consultaţii medicale gratuite de O.R.L, cardiologie, glicemie, determinare tensiune arterială şi E.K.G. Echipa medicală a Centrului de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului “Victor Popescu” din Timişoara va prezenta demonstrativ şi manevre de prim ajutor, a declarat pentru Radio Reşiţa diaconul Pavel Canea. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea, Hardy Cvoica)