Campania “Informare acasă! Siguranţă în lume” – în plină derulare

257

Instituţia Prefectului jud. Bihor a găzduit un eveniment din cadrul Campaniei Naţionale “Informare acasă! Siguranţă în lume!” organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, campanie care vine să sprijine nevoia de informare a cetăţenilor români care locuiesc, muncesc, călătoresc sau studiază în afara României. La această manifestare au adresat mesaje Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

La eveniment au participat şi au adresat mesaje oficialităţi din judeţul Bihor, printre care Ioan Mihaiu, prefectul jud. Bihor; Ioan Mang, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Bihor; senatorul Florian Bodog; deputatul Gheorghe Bogdan; deputatul Ioan Român; deputatul Dumitru Gherman; reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor; ai Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea; ai AJOFM Bihor; ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane; ai Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România; reprezentanţi ai altor instituţii deconcentrate; primari, oameni de afaceri.

În cadrul proiectului “Informare acasă! Siguranţă în lume!” ministerele cu competenţe în problematica românilor aflaţi în străinătate s-au reunit într-o campanie comună care vizează în mod esenţial informarea cetăţenilor români cu privire la potenţiale riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra peste hotare, riscuri care pot converge din lipsa unui contract de muncă legal, necunoaşterea limbii statului de rezidenţă, necunoaşterea drepturilor, dar şi a responsabilităţilor. Reprezentanţii instituţiilor abilitate au vorbit şi despre oportunităţile cetăţenilor români care doresc să se reîntoarcă în România.

Consulul general Florin Vasiloni a oferit publicului prezent aspecte concrete despre competenţele funcţionarilor consulari aflaţi în serviciul extern, despre demersurile de modernizare şi informatizare a reţelei consulare române, prin implementarea Sistemului Informatic Consular E-Cons, împreună cu toate subsistemele componente, despre mecanismele puse la dispoziţie de statul român pentru protejarea cetăţenilor români aflaţi în afara hotarelor României.