Proiectul „Grădiniţa Estivală” desfăşurat de Organizația Salvați Copiii Caraș-Severin a fost şi în acest an un succes!

Pe parcursul lunilor iulie – august 2018, în cadrul Organizației Salvați Copiii Caraș- Severin s-a desfășurat „GRĂDINIȚA ESTIVALĂ”, pentru un grup de 20 de copii care provin din familii cu probleme sociale, copii cu vârsta cuprinsă între 4 -7 ani care nu au frecventat grădinița (sau au frecventat-o ocazional), fiind parte componentă a proiectului „Educatie pentru copiii vulnerabili – Faza 2”, implementat de Salvați Copiii România.

În cadrul Grădiniței estivale de la Școala din Cartierul Mociur, copiii au participat la activități educaționale și recreative, desfășurate de cadre didactice și voluntari, au beneficiat de materialele necesare bunei desfășurări a activităților, precum și de suport alimentar. De asemenea, copiii vor fi încadrați în sistemul public educațional (preșcolar sau școlar, corespunzător vârstei lor), iar incluziunea și performanța lor școlară va fi monitorizată pe parcursul a cel puțin un an.

Copiii au fost încântaţi de acest proiect pentru că au învăţat foarte multe lucruri esenţiale:să scrie, să citească, să fie politicoşi, să respecte regulile de igienă personală. Aici au primit dulciuri dar şi multă afecţiune din partea profesorilor şi a voluntarilor de la Salvaţi Copiii care în cele două luni au fost în permanenţă alături de aceşti copii minunaţi.

Organizată anual încă din vara anului 2014, grădinița estivală constituie o modalitate prin care copiii din comunităţi sărace, cei mai mulţi de etnie romă, sunt atraşi către şcoală, ajutaţi să se integreze în plan educaţional şi să recupereze lacunele provocate de lipsa educaţiei preşcolare.

Experiențele anterioare ale Organizației Salvați Copiii arată că participarea la două luni de grădiniță pe timpul verii a generat un impact pozitiv semnificativ pentru retenția în școală a copiilor din grupurile vulnerabile. De-a lungul anilor, peste 110 copii au fost înscriși în grupe de grădiniță estivală, iar peste 70 de părinți au beneficiat de consiliere și suport material.

Astăzi, la finalul ediţiei din acest an copiii au cântat, au spus poezii şi au primit ghiozdane complet utilate dar şi dulciuri din partea unor oameni cu suflet mare care au făcut tot posibilul ca aceşti micuţi să fie fericiţi.

Daiana Roşca