La Școala Primară din Petnic va fi marcat CENTENARUL MARII UNIRI!

La Școala Primară din satul Petnic, aparținător comunei Iablanița, se va desfășura miercuri, 15 august, simpozionul cu tema IABLANIȚA – CENTENARUL MARII UNIRI – 1918-2018, la care participă istorici, cadre didactice, specialiști în domeniu din Timișoara, Reșița,Bocșa, Caransebeș, Băile Herculane, Valea Almăjului, precum și invitați din Germania.

Între temele care vor fi discutate în cadrul simpozionului se află : Rolul monarhiei în realizarea și consolidarea Marii Uniri, cu referiri speciale la Banat; Ținutul Crainei Bănățene și Marea Unire; Caransebeșul și Marea Unire; Valea Almăjului și Marea Unire; Arc peste timp – pe urmele Regelui Mihai la Băile Herculane, Topleț, Iablanița, Petnic,Prigor, Bozovici; Despre Avocatul Ion Gheorghe Jurchescu – fost coleg de clasă cu Regele Mihai în clasa palatină.

Partea științifică a manifestării va fi urmată de sfințirea unei plăcii comemorative PE URMELE REGELUI MIHAI ÎN BANAT : BĂILE HERCULANE – PETNIC – VALEA ALMĂJULUI. Principele Mihai – Mare Voevod de Alba Iulia și Regele României (1927-1930 și 1940-1947) – a fost oaspetele satului Pewtnic în ziua de 23 iunie 1938, pentru a doua oară, venind într-o excursie de studii cu clasa palatină. A vizitat Școala, Biserica și Căminul cultural și a luat masa la casa colegului său de clasă, viitorul avocat Ion Gheorghe Jurchescu.

Manifestarea este organizată de Fundația Culturală CRAINA BĂNĂȚEANĂ din Petnic.

Paul-Sever SMADU