În frumoasa stațiune balneară Karlovy Vary, cu 52000 de locuitori, din nord-vestul Cehiei la poalele Munților Metaliferi, are loc în fiecare an cel mai important Festival de Film de Categoria A din Centrul Europei și din Europa de Est, consacrat sub numele de Festivalului de Film de la Karlovy Vary.

La ediția din acest an, filmul românesc „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu Globul de Cristal la gala de închidere a Festivalului de Film de la Karlovy Vary şi a devenit, astfel, primul lungmetraj românesc care a primit marele trofeu al prestigiosului eveniment din Cehia

Producţia a fost premiată sâmbătă şi cu Europa Cinemas Label Award, creat în 2003 pentru a îmbunătăţi distribuţia şi promovarea filmelor europene în cinematogra

În competiţia oficială din care a făcut parte cel de-al şaselea lungmetraj al lui Radu Jude au fost selectate în total 12 filme, producţii din ţări precum Turcia, Slovenia, Canada şi Spania.

Radu Jude a primit Globul de Cristal la Gala de închidere a Festivalului de Film de la Karlovy Vary , sâmbătă 7 iulie când s-au împlinit 95 de ani de la nașterea marelui regizor Liviu Ciulei, câștigătorul aceluiași premiu pentru filmul ”Valurile Dunării”

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a avut premiera mondială la Karlovy Vary pe 2 iulie. Presa de specialitate l-a numit „un semnal de alarmă inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” şi „o comedie-dramă îndrăzneaţă”.

 Radu Jude este regizorul care a cucerit în 2015 juriul de la Berlin, dar și publicul din România, cu „Aferim!”. În următorul an, în 2016, un alt film al său, „Inimi cicatrizate”, o interpretare a operei lui Max Blecher, a primit două premii la Festivalul de la Locarno.

 Distribuţia filmului românesc „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”,  este formată din Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC)u, montajl – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Şirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile şi costumele – de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, coproducători – Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.Premiul

De remarcat că Radu Jude a primit Globul de Cristal la gala de închidere a Festivalului de Film de la Karlovy Vary , sâmbătă 7 iulie când s-au împlinit 95 de ani de la nașterea marelui regizor Liviu Ciulei, câștigătorul aceluiași premiu pentru filmul ”Valurile Dunării”, peliculă recompensată cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1960.

Lungmetrajul  „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” duce mai departe povestea de success a filmului românesc de după Revoluție.

Anca Bica Bălălău