Actrița Adriana Trandafir, s-a născut pe 26 aprilie 1956 în comuna Bascov,de langa Pitesti, județul Argeș. Deși a rămas orfană de mamă la doar 15 ani, Adriana Trandafir s-a impus pe scena vieții și a teatrului cu puterea omului care învinge cu demnitate toate greutățile vieții și în cazul ei nu au fost puține.

Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Facultatea de Teatru, secția actorie, clasa prof. univ. Leopoldina Bălănuță, Alexa Visarion și Alexandru Lazăr.

Între anii 1979 si 1982 a fost actrița la Teatrul de Stat din Reșița unde a fost extrem de iubită de publicul din Banatul de Munte, apoi actriță a Teatrului Odeon din capitală.
Este mamă a doi copii Ștefan și Maria Speranța

Prietenii îi spun Rudotel, pentru veselia pe care o împrăștie în jur și pentru modul ei optimist de a aborda problemele, oricât de complicate ar fi ele. De fiecare dată când îi este greu sau are o premieră, Adriana urcă la locul știut numai de ea și se roagă.

Așa își recapătă puterea de-a lupta, de-a spera și mai ales de a învinge toate greutățile vieții. Este una dintre colaboratoarele consacrate ale Radio România și un reper pentru tinerele generații de actori.
Este laureată a multor premii printre care și Premiul Uniter 2004 pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru rolul Mama din spectacolul ” De ce fierbe copilul in mamaliga” și președintele Fundației Maria Tănase, avand un talent muzical incontestabil.

„Trăim n alt mileniu, oamenii s-au schimbat, spectacolele s-au schimbat, spectatorii s-au schimbat”, mărturiseşte actriţa, dar reşiţenii nu au uitat-o pentru perioada când a jucat pe scândura teatrului de pe Bârzava!

De la Reșița, cu dragoste, subscrieți și voi, urării noastre de La Mulți Ani, Adriana Trandafir!

Anca Bica Bălălău

Sursa-cinemagia