jandarmi-colon1Jandarmii montani din staţiunea Straja, în Valea Jiului, dispun de un nou autovehicul, special proiectat pentru deplasarea pe teren accidentat greu accesibil, atât iarna, cât şi vara, UTV-ul fiind achiziţionat în cadrul unui proiect derulat cu finanţare elveţiană.

Maşina are şase locuri, o targă pentru transportul persoanelor accidentate şi este prevăzută cu şenile, pentru deplasarea pe timp de iarnă. De asemenea, autovehiculul dispune de troliu şi echipamente complete pentru şase oameni – de la căşti, până la cizme enduro, pantaloni sau geci.

Vehiculul face parte dintr-un lot de 21 de autovehicule, achiziţionate în cadrul proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române. Conform Agerpres, acest proiect porneşte de la Acordul-Cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, încheiat la Berna, la 7 septembrie 2010.

Repartizarea acestor mijloace auto la nivel naţional a avut în vedere, în primul rând, gradul de ocupare turistică şi afluxul de vizitatori din staţiunile montane, acolo unde structurile de jandarmi desfăşoară în mod foarte vizibil misiuni în sprijinul populaţiei, autorităţilor locale şi al turiştilor.