UPDATE

Primăria municipiului Arad a fost notificată de furnizorul C-Gaz Energie în cursul după-amiezii de vineri, 9 februarie 2018, privind amânarea sistării furnizării de gaze naturale la consumatorul CET Arad SA pentru data de 13.02.2018, ora 15:30.

Sistarea furnizării gazelor naturale către CET Arad ar putea să nici nu mai fie adusă în discuţie în condiţiile în care tot marţi 13 februarie 2018, însă începând cu ora 10.00, la Ministerul Energiei va avea loc o întâlnire de lucru între reprezentanţii Primăriei municipiului Arad, SC CET Arad  şi SNGN ROMGAZ SA. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă  a fost cel care a solicitat încă de acum două zile această  întâlnire în scopul soluţionării blocajului intervenit în activitatea SC CET Arad SA, atât în furnizarea energiei termice câtre populaţia Municipiului Arad, cât şi furnizarea energiei electrice în Sistemul Electroenergetic Naţional.

Blocajul intervenit în activitatea SC CET Arad SA a apărut ca urmare a solicitării plăţii în avans a facturilor de gaze naturale.  Producătorul de energie termică şi energie electrică din Arad se află în imposibilitatea onorării plăţilor în avans, deoarece energia termică livrată populaţiei este încasată de producător după două luni de la furnizare, iar contravaloarea energiei electrice comercializate zilnic pe piaţa PZU şi contravaloarea bonusului de cogenerare nu acoperă în totalitate contravaloarea facturii de gaze naturale solicitată a fi plătită în avans.


La solicitarea liderului de sindicat al S.L.I. Termoelectrica Arad, dl Doru Lebădă, Instituţia Prefectului – Judeţul Arad a găzduit, astăzi, 09.02.2018, o ședință a Comisiei de Dialog Social, moderată de prefectul județului Arad, dna Florentina Horgea. Comisia de Dialog Social a fost convocată pentru rezolvarea unei probleme de interes major pentru cetățenii municipiului, aceștia fiind puși în situația de a nu mai avea încălzire în locuințe, începând cu ora 06:00 a zilei de duminică, 11.02.2018. Conform precizărilor liderului de sindicat al Termoelectrica Arad, S.C. CET Arad S.A. se află într-o situație critică, pericolul constând în imposibilitatea furnizării de gaz, către această societate, de furnizorul C-Gaz Energie, în lipsa plății în avans a sumei de 8,5 mil. lei; neachitarea sumei ar conduce, inevitabil, spre sistarea furnizării agentului termic în perioada imediat următoare.

Tot la solicitarea expresă a liderului de sindicat al S.L.I. Termoelectrica Arad, la ședința de dialog social au mai participat, alături de Prefectul și Subprefectul județului Arad, Primarul și unul dintre viceprimarii municipiului, consilieri locali, reprezentanți ai AGA din cadrul SC CET Arad SA și CET Hidrocarburi, membri ai consiliului de administrație al SC CET Arad, conducerea tehnică a societății, liderii organizațiilor județene ai patronatelor și sindicatelor CNSLR Frăția, BNS și Cartel Alfa și, nu în ultimul rând, parlamentari de Arad și reprezentanți ai Prefecturii Județului Arad.

La finalul dezbaterii, Instituția Prefectului – Județul Arad a făcut demersuri în vederea informării ministerelor de resort din cadrul Guvernului României cu privire la situația creată.

Soluția imediată a continuării furnizării de agent termic către populație este achitarea, de către Primăria Municipiului Arad, a sumei restante de 8.5 milioane de lei, către furnizorul C-Gaz Energie.