[FOTO] Clasa palatină şi prietenia peste ani a bănăţenilor cu Majestatea Sa Regele Mihai Întâiul

Viitorul rege Mihai Întâiul, care prin anii ’30 era elev şi a urmat un an de şcoală itinerantă în Banatul de Munte, a avut doi colegi de clasă din Caraş-Severin, mai precis din Bocşa şi Petnic.

Conform memoriilor consemnate de reşiţeanul Octavian Muntean, stabilit acum în judeţul Alba, Majestatea Sa aflat într-o vizită în Alba Iulia, cu exact 20 de ani în urmă, şi-a amintit cu bucurie de timpul petrecut pe meleagurile cărăşene şi mai ales de unul dintre colegii săi, fiul învăţătorului Gheorghe Jurchescu din Petnic, Ioan Jurchescu sau Jurchi cum îi spuneau colegii.

Octavian Muntean pentru Radio Reşiţa:

Elevii erau strigaţi după numele mici, doar regelui îi spuneau Măria Ta sau Voevod pentru că urma să fie voevod de Alba Iulia şi pe Jurchescu îl strigau Jurchi şi aşa ia rămas toată viaţa numele pentru apropiaţi. În 1997 am fost anunţat telefonic că urmează să vină regele în Alba Iulia şi o să-l întâmpine oficialităţile la podul peste Mureş la intrarea în oraş şi m-am deplasat şi eu acolo şi l-am aşteptat pe rege. Şi acesta a venit la volanul unui BMW seria 7, iar a doua, a treia persoană care a dat mâna cu Majestatea Sa, am fost eu pentru că am fost şi mai tânăr şi mai agil decât cei prezenţi acolo în calitate oficială. Şi m-am prezentat, am spus că sunt prietenul lui Jurchi pentru că cu Jurchescu mă văzusem de câteva zeci de ori în perioada studenţiei şi mi-am permis să mă prezint în acest fel ca să am ceva care să-i sune familiar regelui. Mihai avea aşa o mină destul de obosită sau plictisită de drum, dar în momentul în care a auzit de Jurchi a făcut ochii mari şi a spus: “daa…?” şi din momentul acela parcă totul s-a schimbat în bine pentru rege că totul a decurs mai uşor şi mai firesc pentru că tot aerul acela de oficial s-a risipit. A rămas aşa cum îl ştiam din poveştile de pe vremea monarhiei…”.   

Octavian Muntean a mai spus că, în anul în care clasa regală a studiat în Banatul de Munte, U.D.R. a dat la începutul anului de studiu fiecărui elev câte un caiet cu hărţi, desenate de mână, cu toate posesiunile societăţii din acele vremuri.

Elevii clasei palatine: 1 – Ion Chirescu, profesor de muzică şi desen, 2 – preotul Nicolae Popescu, profesor de religie, 3 – Gheorghe Lazăr, profesor de istorie, 4 – Léon Thévenin, profesor de franceză, 5 – Cristian Musceleanu, profesor de fizică-chimie, 6 – Ion Bratu, profesor de matematică, 7 – viceamiralul Preda Fundăţeanu, director de studii, 8 – Maiorul Mircea Tomescu, subdirector al şcolii, 9 – Alexandru Mumuianu, profesor de botanică, 10 – elevul Gheorghe Grămadă, 11 – elevul Ştefan Popescu, 12 – elevul Radion Chiaburu, 13 – voievodul Mihai de Alba Iulia, 14 – elevul Mircea Ionniţiu, 15 – elevul Walter Heltmann, 16 – elevul Gheorghe Duşa, 17 – elevul Dan Cernovodeanu, 18 – elevul Ion Dinulescu, 19 – elevul Ioan Jurchescu, 20 – elevul Ivan Paul Kovacs.

Reşiţeanul pasionat de istorie ne-a mărturisit că prin intermediul clasei palatine, Mihai urma să îşi cunoască ţara. În mod normal clasa palatină a regelui îşi desfăşura cursurile la Palatul Cotroceni, dar la şcoala itinerantă prin ţară, elevilor li se predau multe materii pe viu, la faţa locului. Ei, vizitau zonele geografice ca să îşi cunoască ţara cu tot ce se întâmpla într-însa: industrie, agricultură şi tot ce ţinea de regiunile respective. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: clasapalatina.wordpress.com www.historia.ro

Cele mai citite

Related Articles