La Palatul Administrativ din Arad ieri a fost semnat protocolul de colaborare pe 2018 între Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean, Centrul Municipal de Cultură, Centrul Cultural Județean și Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, filiala județeană „Ziridava” Arad, Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala județeană „Zărandul” Arad și Asociația Națională „Cultul Eroilor – Regina Maria”, filiala județeană „Avram Iancu”. Cu această ocazie au fost expuse planurile comune pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri.

La semnarea protocolului au participat, alături de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, viceprimarul municipului, Călin Bibarț, vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bâlcea, din partea filialei județene „Ziridava” Arad a participat generalul maior (rez.) Heredea Vasile-Ionel-președintele Filialei, președintele Asociației Veteranilor de Război, colonelul (rez) Ioan Gliga și colonelul (rez) Dumitrescu, vicepreședintele Cultului Eroilor.

„Centenarul Marii Uniri este un moment important în viața comunității noastre, iar faptul că asociațiile de veterani sunt parte din acest moment ne face să ne simțim mândri. Prin acest protocol nu parafăm numai o relație instituțională , ci parafăm o relație de respect. Armata reprezintă pilonul de siguranță a României. Anul acesta trebuie să redescoperim tot ce înseamnă valorile României „, a declarat vicepreședintele CJA, Sergiu Bâlcea.

La rândul său viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a vorbit despre buna colaborare, de până acum, cu reprezentanții Armatei și cu organizațiile rezerviștilor și veteranilor și este convins că acest parteneriat va deveni și mai strâns odată cu încheierea acestui protocol ce aduce un plus de valoare evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Președintele Filialei Județene „Ziridava”, generalul maior. (rez.) Vasile Heredea a mulțumit autorităților locale pentru implicarea în activitățile asociației, în special pentru ajutorul acordat la editarea revistei semestriale „Stindard” și le-a asigurat de tot sprijinul în organizarea evenimentelor dedicate Centenarului.

În acest context, colonelul (rez) Ioan Gliga a venit cu propunerea acordării de medalii jubiliare celor cinci veterani de război care au împlinit sau chiar au depășit venerabila vârstă de 100 de ani.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a afirmat că au fost pregătite peste 1500 de distincții. O parte dintre ele vor fi acordate veteranilor de război și văduvelor de război.

După semnarea protocolului de colaborare, primarului Aradului, viceprimarului Aradului și vicepreședintelui Consiliului Județean, le-au fost înmânate diplome de onoare din partea Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, filiala județeană „Ziridava” Arad, în semn de apreciere pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului.

(Ada Botezan)