Și în acest an – fără pomi de Crăciun de la Ocolul Silvic Băile Herculane!

Ocolul Silvic Băile Herculane nu va pune în vânzare nici în acest an pomi de Crăciun, locuitorii orașului de pe Valea Cernei putând să achiziționeze din piețe sau de la alți furnizori acest simbol tradițional al sărbătorilor de iarnă!

“Din punctul nostru de vedere, îndemnăm oamenii să meargă în alte părți, spre alți furnizori de brazi de Crăciun! Nici în acest an Ocolul Silvic Băile Herculane nu va pune la dispoziție spre vânzare aceste podoabe ale naturii care înfrumusețează casele de Crăciun! Vă spun sincer că personal mă bucur că nu mai tăiem pomi de iarnă, deoarece în trecut nu s-au luat măsurile pentru asigurarea continuității unei regenerări naturale de pomi de iarnă! Am luat această măsură, dar rezultatele se vor vedea peste 10-12 ani, începând de acum doi ani, pentru că o cultură artificială de pomi de iarnă, până la maturitatea de recoltare a unui pom de iarnă înalt de doi-trei metri, durează vreo 10-12 ani de zile! Îndemnăm oamenii spre alte locuri, spre piețe unde găsesc pomi de iarnă!”, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – șeful Ocolului Silvic Băile Herculane.

Recoltarea pomilor de iarnă se face în condiții naturale foarte grele, iar câștigul financiar nu compensează efortul silvicultorilor, ne mărturisește ing. Grigore Bardac : “Munca de recoltare a pomilor de iarnă, mai ales în nămeți de doi metri, nu era deloc ușoară, iar rezultatele bănești erau infime! Gândiți-vă numai la munca depusă de 10-12 pădurari pentru recoltarea unei cantități de 50 de pomi de iarnă, îi valorificam cu 20-30 de lei, iar după trei zile pomii trebuiau aruncați și banii erau nesemnificativi! Făceam treaba aceasta, nu pentru bani, ci efectiv pentru tradiție! Din păcate, această sincopă, această întrerupere a unui circuit continuu s-a produs și nu avem decât să așteptăm până la realizarea unei maturități în cultura forestieră de pomi de iarnă pentru a asigura aceasta!”

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles