Ministerul Sănătății a declanșat o primă etapă a asigurării cantităților necesare de vaccin antigripal în teritoriu, ținând cont că începe sezonul de circulație a virusului gripal iar populația poate fi supusă unui risc crescut de gripă și de complicații a acesteia.

Astfel în țară sunt distribuite pentru început 19.133 de doze de vaccin antigripal trivalent inactivat și purificat (denumire comercială Influvac), urmând ca în a doua etapă, după jumătatea lunii noiembrie, să fie livrate o a doua și a treia tranșă de vaccin, în cantitate de un milion de doze.

Vaccinul este destinat persoanelor cu vârsta cuprinsă între șase luni și 64 de ani cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm bronșic sau infecție cu HIV, femeilor gravide, personalului medico-sanitar și auxiliar din unitățile sanitare sau cele de asistență socială.

Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin îi revine o primă tranșă de 247 de unităţi. Aceste doze de vaccin vor fi îndreptate pentru început către personalul medico-sanitar din secțiile de terapie intensivă și neonatologie ale spitalelor, personalul medico-sanitar care activează în servviciul de ambulanță și face parte din echipajele de intervenție. Pentru celelalte categorii vaccinul va fi asigurat cu ocazia primirii următoarelor tranșe.

Daiana Roşca