farmacie compensate

Medicii de familie anunţă că nu le mai eliberează pensionarilor cu venituri sub 700 de lei reţete pentru medicamentele compensate cu 90%, până nu aduc adeverinţă de la Fisc care să le certifice veniturile. Până acum, medicamentele erau eliberate în baza unei declaraţii pe proprie răspundere la medicul de familie.

„Au fost judeţe în care aceste declaraţii au fost luate în considerare, dar şi multe judeţe în care nu s-au luat în considerare declaraţiile şi sumele au fost imputate medicilor, deşi pacienţii respectivi şi-au luat reţetele”, spune Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, spune că se vor lua măsuri în acest caz. „Dacă medicul de familie, atunci când a eliberat reţeta, are declaraţie pe proprie răspundere şi talon de pensii, aşa cum o cere legea şi normele, atunci nu este nicio problemă, poate sta liniştit şi dacă există case judeţene care s-au îndreptat împotriva medicilor care aveau toate aceste documente, o să iau măsuri foarte clare, dar în cele mai multe cazuri, nu există aceste declaraţii pe propria răspundere şi atunci, nu avem altă soluţie – şi pe aceasta am contestat-o şi nu am avut câştig de cauză – decât să respectăm decizia Curţii de Conturi”, afirmă Cristian Buşoi.

Preşedintele Casei a precizat că există propunerea înaintată Ministerului Sănătăţii privind modificarea legii prin care să se ia în calcul veniturile pensionarilor pe anul fiscal anterior.

Nicoleta Turcu de la Radio România detaliază: