[FOTO-AUDIO] “Meșterul Manole” al teatrului românesc împlinește 42 de ani! La mulți ani, Marius Manole!

Astăzi, îl aniversăm pe Meșterul Manole al teatrului românesc,Marius Manole, unul dintre cei mai buni actori ai scenei românești,născut pe 4 octombrie 1978.

A  absolvit în anul 2001 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Actorie, la clasa profesor Emil Coșeriu și Cornelia Gheorghe. Între anii 2002 – 2003, a urmat cursurile Secției de Coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. De asemenea a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante Andrei Șerban, la Horezu și la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR București, în anul  2009.

Marius Manole a luat primul său concurs de angajare într-un teatru, la Reșița, dar din păcate pentru Banatul de Munte, destinul său a fost să nu rămână aici.

Rafinat, modest și filantrop, artistul s-a impus între Personalitățile Culturale românești, dovedind un atașament deosebit pentru teatrul artă, fidelizând un număr foarte mare de spectatori și iubitori de frumos.

Am transmis lui Marius Manole gândurile noastre bune și un sincer La mulți ani din partea Radio România Reșița și a ascultătorilor săi:

Mulțumesc frumos, așa să fie la toată lumea ! Povestea mea a început la Reșița… în anul 2001, am dat concurs, am intrat și nu am rămas, eram tânăr, m-am speriat, am plecat… m-am întors cu spectacolul “Fă-mi loc”, unde joc alături de Medeea Marinescu și chiar am trecut pe podul pe unde am trecut când am venit să dau examen.

Teatru radiofonic ați făcut?

Da, am făcut și teatru radiofonic.

De ce vin oamenii la teatru, pentru a fi mințiți frumos sau pentru a afla adevărul?

Of, cred că vin la teatru din motivul pentru care-l facem și noi… pentru a trăi mai mult decât trăim în viața reală, adică pentru a experimenta lucruri pe care timpul nostru nu ne mai dă voie să le experimentă, pentru a trăi povești pe care, în ziua de azi nu mai putem să le trăim… nu știu cum eu când joc și când mă duc la teatru am senzația că mă întorc în timp, într-un loc al copilăriei mele, dacă vreți, undeva unde lucrurile erau posibile, unde timpul era mult mai larg și mult mai dilatat, unde poveștile de ragoste erau așteptate, asta este situația și atunci fugim într-o sală de teatru, unde la adăpostul întunericului, în fața unor personaje vii, alături de oameni în carne și oase putem trăi povești care ne sunt refuzate în viața noastră normală.Nu știu dacă am ales eu teatrul sau el m-a ales pe mine, ca și cum ai fi condamnat să faci lucrul acesta… sigur au fost momente în viața mea de actor când am vrut să fug din meseria asta, să fiu la un birou, au fost momente în viața mea când am vrut să fac asta și n-am putut pur și simplu, așa că nu știu cât am ales eu…

Nu vă tentează să și predați?

Absolut deloc pentru că este o responsabilitate foarte mare, adică eu dacă aș preda nu aș mai face teatru.Eu nu cred că aș putea face asta, cel puțin nu la momentul acesta…

La mulți ani, Marius Manole!

Vă mulțumesc. Aștept să mă întorc la Reșița, ultima oară când am jucat am avut un public foarte, foarte bun. Îmi pare bine că mă aud la Reșița, acum, e o șansă nesperată și vă mulțumesc pentru oportunitate.Vă doresc să fiți sănătoși,să fim sănătoși, să ne bucurăm de bucățica asta de timp petrecut pe pământ și să avem liniște!

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

Președintele României l-a decorat, pe 5 mai 2016, cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – “Arta spectacolului”, pentru “implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate”, a informat printr-un comunicat Administrația Prezidențială. (sursa – www.miscareaderezistenta.ro)

La cea de-a XIX-a ediție a Galei UNITER, Marius Manole a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, pentru Ermolai Alexeevici Lopahin, din Livada de vișini, alături de Bogdan Zsolt (câștigătorul categoriei), pentru Ingmar Bergman din spectacolul Strigăte și șoapte și Horațiu Mălăele, pentru François din Dineu cu proști.

Marius Manole a obtinut in 2016 premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar cu Batranica / Actorul din spectacolul Nationalului Bucurestean ”Intre noi e totul bine” regia Radu Afrim

Marius  Manole a obținut în 2009 premiul FestCo, pentru rolul principal din spectacolul Ioana și focul de la Teatrul de Comedie (ex aequo Constantin Cojocaru pentru Mansardă la Paris). În 2007 i-a fost acordat, în cadrul aceleiași gale Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – Paul – Stă să plouă, Teatrul LUNI, Green Hours (ex aequo Silviu Biriș pentru Sânziana și Pepelea). A obținut și Premiul pentru Tineri Creatori acordat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru Puck – Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, 2003, Premiul special la Festivalul de Teatru Contemporan Brașov pentru rolul Paulie din Drept ca o linie, 2002 și Marele Premiu la Festivalul de Teatru Imagine, pentru același rol.

În anul 2006, Marius Manole a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal (Șarikov, Tipograf Tipografovici – Inimă de câine după Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy), alături de Victor Rebengiuc și Marius Stănescu. De asemenea, în 2003 a fost nominalizat, tot în cadrul UNITER, pentru debut, cu rolul Paulie în specatcolul Drept ca o linie, de Luís Alfaro, în regia lui Radu Apostol.

La 8 mai 2017, Marius Manole și dansatoarea profesionistă Olesea Nespeac-Micula au câștigat marele premiu la emisiunea Uite cine dansează!. Premiul, în valoare de 100 000 €, a fost direcționat spre fundația Hope and Homes for Children.

Cele mai citite

Related Articles