Noutăţi fiscale, plata defalcată a TVA

Mecanismul privind plata defalcata a Taxei pe Valoare Adăugată sau split TVA se va aplica obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018. Cu toate acestea, persoanele impozabile pot opta pentru aplicarea acestui mecanism chiar de la începutul lunii viitoare.

Centrul Regional de Afaceri din Timişoara a găzduit un seminar de informare la care conducerea Finanţelor regionale a încercat să explice ce presupune acest nou sistem. Este vorba de realizarea unui cont separat prin care se vor derula operaţiunile legate de acest impozit. Practic, toate persoanele înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligativitatea de a deține și gestiona un cont de TVA pentru încasarea sau plata acestuia, conform noii legislaţii. Emil Mateescu, consilier al președintelui CCIAT spune că în primul rând, firmele trebuie să știe foarte bine legea care va va pune în aplicare acești indicatori ai TVA, în condiții noi.

„Până acum s-a lucrat într-un fel, s-a urmărit într-un fel plata și recuperarea TVA, dar începând de anul viitor de la 1 ianuarie, prin această lege se propune defalcarea TVA sub forma în care legea o prezintă. De aceea Camera de Comerț a organizat o întâlnire a firmelor membre și nemembre cu conducerea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, pentru a explica și a da indicațiile necesare firmelor pentru a-și începe pregătirea realizării indicatorului sub noua formă”.

Firmele care vor opta pentru aplicarea plății fracționate a TVA mai devreme, adică între 1 octombrie și 31 decembrie 2017, vor putea beneficia de o serie de facilități. Mai exact, acestea vor primi o reducere de 5% din impozitul pe profit, urmând a le fi anulate, totodată, și penalitățile de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la finalul lunii septembrie.

(Sebastian Dragomir)