[FOTO] În numele unui gând mai frumos și mai curat decât zicerea lui: La mulți ani, Manuela Iana Mihăilescu!

Oravița, cea mai titrată localitate a Banatului de Munte își îmbrățișează trecutul glorios pe acorduri de muzică clasică în această perioadă. Legendele acestui oraș de provincie își împărtășesc Boema cu cei care îmbrățișează fenomenele culturale de excepție realizând că din prafuitul cotidian adevăratele bucurii vin doar din zona culturală.

Cea de-a  XII-a ediţie a  Festivalului  Internațional de muzică clasică „Zilele Muzicii la  Oraviţa”  aduce  melomanilor  bucuria întâlnirii cu mari artiști care au evoluat şi vor evolua  pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu, venerabil loc în aşezarea de sorginte austriacă, cunoscută şi pentru cea mai veche fabrică de bere şi prima asociaţiune sportivă, prima farmacie din ţară sau  prima cale ferată din spaţiul românesc ce îşi întinde şinele pe acest capăt de ţară şi cea mai veche gară funcţională din îndepărtatul an 1854.

Oravita a devenit, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, epicentrul unei regiuni, Banatul Montan, din care Viena exploata lemn, aur si carbune, toate de o calitate rar întâlnită în intregul imperiu. Existau atunci o turnătorie, o rafinărie de petrol şi o fabrică de ciment.

Nemetoravica, cum i se mai spunea Oraviţei, este şi prin acest festival un punct de reper al muzicii clasice, vibrând prin rădăcinile istorice o eternă boemă ce, înobilează ţinuturile Banatului Montan.

Moștenirea genetică a Boemei orăvițene o poartă fiica acestui oraș şi aniversata zilei, Manuela Iana Mihăilescu care susținută de întreaga sa familie, revigorează cu rafinament și recunoștință o lume aparte care dăinuie și se metamorfozează împotriva curenților apatici ce încearcă să izoleze frumosul care salvează lumea.

Profesorul universitar doctor, artistul Manuela Iana Mihăilescu este încununarea celor mai nobile aspirații care luminează orizontul unui orășel ce a devenit în această perioadă km 0 al muzicii clasice românești.

Singurul gând care mă încearcă, la finalul acestui articol de suflet, este unul mult mai frumos și mai curat decât zicerea lui: La mulți ani, Manuela Iana Mihăilescu. Laudatio !

Anca Bica Bălălău

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „ZILELE MUZICII LA ORAVIȚA”, EDIȚIA A XII-A

Marți, 13 august 2019, ora 19 – Teatrul Vechi Mihai EminescuDansând… la 1 și 2 piane, Recital la 4, 6 și 8 mâini cu Dragoș Mihăilescu, Manuela Iana Mihăilescu, Dinu Mihăilescu și Ioan Mihăilescu.

Joi 15 august  2019, ora 19 – Biserica Romano-Catolică – Concert Ave Maria susținut de Simina Ivan (soprană la Opera de Stat din Viena) și Corul Cantus Redivivus, dirijor Emanuel Pecingină.

Intrarea este liberă.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului.

Proiectul este  finanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local al orașului Oravița.

1 COMENTARIU

  1. Superb, minunat! Superlative pentru conținut dar, mai ales, pentru dăruirea și împlinirea d-nei Manuela!
    La mulți și frumoși ani Manuelei Iana Mihăilescu, sărutări de mâini Ancăi Bica, respect și considerație Radio Reșița!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles