O nouă modificare a Codului Fiscal propusă de Ministerul Finanţelor ar putea provoca, între altele, creşterea accizelor la carburanţi, astfel încât preţul benzinei şi motorinei ar putea ajunge la nivelul de la sfârşitul anului 2016, înainte de eliminarea supraccizei de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de combustibil.

Proiectul publicat pe site-un Ministerului de Finanţe propune majorarea accizelor la carburanţi, la 2.327,27 pentru mia de litri la benzina cu plumb, 2.035,4 lei pe mia de litri la benzina fără plumb şi 1.897,08 lei pe o mie de litri la motorină, practic nivelurile în vigoare în 2016, înainte de eliminarea supraaccizei.

În proiectul de act normativ, se justifică această din urmă măsură prin faptul că în România se înregistrează printre cele mai mici preţuri la carburanţi din UE, dar şi printre cele mai scăzute ponderi ale taxelor în preţul benzinei şi motorinei şi prin faptul că încasările din accize pe acest segment au scăzut simţitor de la începutul lui 2017.

Preconizata majorare a accizelor la carburanţi ar urma să se aplice de la 1 septembrie, spre deosebire de celelalte modificări propuse la Codul Fiscal, care ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor. RRA