Endoscop de 600.000 de lei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad

aparat endoscopSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a achiziţionat un aparat de endoscopie de înaltă performanţă, destinat depistării în faze incipiente a cancerului de stomac, esofag şi colon. Aparatul, al treilea de acest gen din România, permite depistarea leziunilor care se pot transforma în cancer, cu câţiva ani înainte de apariţia bolii. Aradul face astfel un alt pas important în depistarea leziunilor canceroase, după ce în anii 1990 a fost primul oraş din România unde s-au realizat colonoscopii, depistându-se cancerul în stadiul precoce. Aparatul a costat 600.000 de lei, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Arad.

Aparatul are patru caracteristici care îl definesc ca aparat de înaltă performanţă, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Arad: are rol în depistarea leziunilor precanceroase, permite observarea vascularizării mucoaselor cu detalii de relief care au echivalenţă microscopică (măreşte imaginea de 65 de ori prin sistemul dual focus),  permite realizarea de investigaţii pe care colonoscopul standard nu se pot realiza şi este util în programul de cercetare medicală, fiind al treilea aparat de acest tip din ţară.

Aparatul este de înaltă performanţă, care ne permite să determinăm foarte bine leziunile. Este cel mai performant aparat în acest domeniu, care ne permite să vedem leziunile înainte de a fi cancer şi are aproape o echivalenţă microscopică. Putem să avem o rezoluţie foarte înaltă, putem să delimităm, să focalizăm să ştim dacă putea să înlăturăm sau nu cancerul. Valabilitatea este pentru esofag, pentru stomac şi pentru colon. Tumorile de esofag şi de stomac sunt cele mai agresive. Incidenţa acestor cancere, în judeţul Arad, este foarte mare, comparativ cu situaţia la nivelul ţării. Ţin să mulţumesc domnului preşedinte Nicolae Ioţcu pentru achiziţionarea acestui aparat, care nu face altceva decât să ridice standardele sistemului de sănătate publică din judeţul Arad”, a declarat şeful secţiei Gastroenterologie, Eftimie Miuţescu.

Cancerul colorectal este a treia cauză de cancer atât la bărbaţi cât şi la femei. Unul dintre zece pacienţi care decedează de cancer suferea de cancer colorectal. Incidenţa în România este de 10 îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. Cancerul gastric are o mortalitate mult mai mare, pentru că este depistat mai târziu şi este mult mai agresiv, are o incidenţă de 22,18 la 100.000 de locuitori.

Cele mai citite

Related Articles