veterin1

 

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, aşa că în multe gospodării a început deja tăierea porcilor, iar cetăţenii îşi programează din timp toate activităţile. Înainte de a consuma însă carnea de porc, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, recomandă efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic. În toată perioada sezonului rece, reşiţenii vor putea efectua examenele trichineloscopice pentru carnea de porc într-un singur punct din municipiu, acreditat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, situat în Piaţa Sud. Mulţimea celor ce stau la rând pentru un examen trichineloscopic demonstrează că la nivelul municipiului populaţia este conştientă de riscurile la care se expune în caz de omitere a acestuia. Ne-am deplasat astăzi la cabinetul veterinar şi am stat de vorbă cu unii dintre ei:

După sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei. Cum se efectuează o astfel de analiză am aflat de la unul din asistenţii veterinari ai cabinetului din municipiul de pe Bârzava:

Examenul trichineloscopic se efectuează zilnic de la 08.00 la 18.00, sâmbăta de la 9 la 13,30 iar în caz de urgenţă sau aglomeraţie se va institui permanenţa. Analiza unei probe durează 15 minute şi costă 25 lei, a spus medicul veterinar concesionar, Petrică Gaode:

Reprezentanții DSVSA Caraş-Severin recomandă cetățenilor să efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic întrucât, odată consumată carnea infestată cu bacteria Trichinella Spiralis, vă poate afecta grav sănătatea.