ziua de salar - baniProiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pentru anul viitor intră de astăzi  în dezbaterea parlamentului. Cele două documente au fost adoptate în comisiile de buget-finanţe aproape în forma propusă de guvern, fără amendamente cu impact financiar. Democrat liberalii sunt nemulţumiţi pentru că nu au reuşit să-şi impună amendamentele care, susţin ei, ar fi dus la relansarea economică. Majoritatea ordonatorilor de credite au acceptat bugetele primite, cu toate că unii dintre ei aşteaptă rectificările de anul viitor, în speranţa că vor primi mai mulţi bani. Ministrul economiei, Andrei Gerea, susţine că fondurile alocate ministerului său, cu un impact deosebit în dezvoltarea economiei naţionale, vor fi folosite inclusiv pentru relansarea industriei de apărare.

„Industria de apărare va fi beneficiara unei noi strategii. Toate contactele pe care le-am avut în ultima perioadă cu delegaţii străine au avut inclusiv referiri la industria de apărare şi sperăm revitalizarea ei în toate domeniile”, a spus Andrei Gerea.

Bugetul ministerului economiei a fost adoptat cu ajutorul majorităţii USL, aşa cum s-a întâmplat de fapt cu întregul proiect de buget prezentat de guvern, fără ca principalul oponent, PDL, să îşi impună vreun amendament.

„Au fost multe amendamente depuse de către PDL care ar fi fost acceptate de către colegii de la USL dacă ar fi avut libertatea să voteze amendamentele respective. Ne pare rău că am venit cu amendamente pentru a stimula creşterea economică, pentru a stimula crearea de locuri de muncă, pentru a stimula consumul, pentru că economia este blocată, cetăţenii plătesc impozite mai mari.

„Deci va fi un buget al sărăciei, un buget care nu ne va crea dezvoltare”, a declarat fostul ministru de finanţe, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu.