[FOTO] De astăzi, reşiţenii pot colecta deşeurile în mod selectiv

372

Autorităţile locale s-au ţinut de cuvânt şi au început să instaleze containerele pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Este vorba de o mie 80 de recipiente, primite în urma proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor implementat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin”. Proiectul presupune un efort suplimentar pentru operatorul de salubritate, spune directorul Bratner Reşiţa, Marius Burileanu:

„Noi o să luăm pe fiecare categorie în parte, plasticul cu metal, hârtia şi cartonul, respectiv sticla. Maşina o să vină pentru fiecare categorie. În acest sens, am încheiat un contract cu SC Best Multipet SRL. Acolo se vor balota, dar înainte de asta mai este nevoie de încă o selecţie a lor pentru că suntem convinşi că la început vor fi depozitate şi deşeuri menajere”.

Viceprimarul Adrian Dacica speră ca reşiţenii să se obişnuiască rapid cu nou sistem de colectare. În opinia sa, Reşiţa a reuşit să intre în rândul oraşelor civilizate. „Din punctul meu de vedere, trebuia să începem mai demult colectarea selectivă a deşeurilor. Până în anul 2020 avem obligaţia de a colecta selectiv peste 50% din deşeurile menajere. Sper ca aceste containere să nu fie vandalizate de cetăţenii oraşului şi să respecte implementarea acestui proiect”, a declarat pentru Radio Reşiţa, Adrian Dacica.

Pubele sunt noi, iar amplasarea lor se va face pe 261 de platforme. Toată operaţiunea a început pe Valea Domanului şi va dura maxim două săptămâni.

Dincolo de faptul că trebuie lucrat la mentalitatea cetăţenilor, în Reşiţa mai există o problemă. Sunt în continuare 30 de blocuri turn în care se mai folosesc acele jgheaburi pe care se aruncă gunoiul de la etaj. Cel mai probabil, acestea se vor închide şi se va încerca utilizarea pubelelor diferenţiate pe culori, a spus Marius Burileanu, reprezentantul Bratner.

(Sebastian Dragomir)