In memoriam, Dan Andrei Aldea! „Așa e viața, ne mai țin minte câțiva oameni”

O legendă naţională şi internaţională, Dan Andrei Aldea ne-a părăsit în noaptea de 18 spre 19 Ianuarie. Să ni-l reamintim aşa cum ne va rămâne veşnic în amintire.

Motto: „Când a trebuit să completez fişa de imigrare, mi-am dat vârsta 19 şi profesia geniu. Am adăugat, de asemenea, că nu am nimic de declarat în afară de talentul meu”. Oscar Wilde

 „Astăzi aniversăm ziua de naștere a Sfinx-ului muzicii românești, inegalabilul și genialul muzician Dan Andrei Aldea”, mărturisesc colegii de breaslă despre artistul complet: cântăreț, poliinstrumentist -chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas-, aranjor și compozitor român, născut pe 9 martie 1950 în București.

A absolvit în anul  1968 Liceul de muzică „George Enescu” din București, după care a fost admis în toamna aceluiași an la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.  A  studiat în paralel muzica clasică și muzica rock; făcând  parte din mai multe formații, precum: Dacicus, Memphis. 1968 îl găsește pe Aldea alături de bateristul Marian Toroimac, după ce ambii părăsiseră Memphis, încercând să intre în formația Sfinx a lui Corneliu „Bibi” Ionescu.Se impune ca lider al ei, transformând-o în una dintre cele mai de succes formații românești de rock progresiv, a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” .A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

 A imprimat în Germania discurile grupului Saragossa Band, – grup care, când apare la televizor, se întrerupe emisiunea, căci nu mai poate continua de urale şi ovaţii. Lista poate continua la nesfârşit.A cântat  în concerte cu mulţi din eroii  săi de pe vremuri: Sweet, Slade, T-Rex, Alvin Stardust, The Equals, Brotherhood Of Men, Saylor,  Middle Of The Road.

Dan Andrei Aldea a mărturisit în exclusivitate pentru Radio Reșița:

„Anii 70 au reprezentat perioada noastră eroică și cea mai creativă, neavând mari cerințe materiale, mie nu îmi place nici să merg în cârciumă  să beau, nici  să cheltuiesc cu femei, nici să mă dau mare, dar nici măcar bani să putem trăi nu aveam. Atunci a fost întâlnirea cu Liviu Ciulei și este foarte greu de povestit. Am ajuns la Teatrul Bulandra printr-o întâmplare și am început să ne dăm seama cine este mare și cine este mic. Evident munca cu Liviu Ciulei ne-a fost dătătoare de aripi în muzicile noastre. Deasemeni Radio România a însemnat foarte mult pentru formația Sfinx, îmi amintesc că aveam un radio cu tranzistori și îl auzeam pe inginerul Nicolae Dumitrescu care prezenta formația de muzică rock Led Zeppelin, sau pe Cornel Chiriac. Clipele acelea m-au marcat pe viață și au fost pentru noi imboldul.

Așa e viața, ne mai țin minte câțiva oameni. Îmi amintesc și cum era Reșița înainte, centru siderurgic, azi toate fabricile acelea au rămas în picioare, chiar dacă au geamurile sparte.

Urez tuturor ascultătorilor Radio Reșița numai bine. Fraților și surorilor țineți-vă tare!

Vă mulțumesc pentru acest interviu. A fost o plăcere pentru mine”!

Epilog: „Pot să mă uit în oglindă şi să mă văd fără să-mi fie ruşine de ceea ce am fost, sunt şi voi fi. Asta e o fericire”.

DRUM LIN ÎN LUMINĂ, MAESTRE DAN ANDREI ALDEA!

Anca Bica Bălălău