Motto: „O femeie are vârsta pe care o merită”.Coco Chanel

„Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii mereu diferită! Îmbracă-te prost şi vor ţine minte rochia. Îmbracă-te impecabil şi vor ţine minte femeia”, afirma una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea, Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel.

Paris, 10 ianuarie. Gabrielle (Coco) Chanel a murit aseară în apartamentul său de la Hotelul Ritz, la vârsta de 87 de ani, titra ziarul „The New York Times“ în 1971…

Debutul său  în  lumina reflectoarelor a fost  la cafeneaua „Moulins La Rotonde”, în calitate de cântăreață, dar în paralel  fiind și vânzătoare în magazinul  de stofe la Maison Grampayre”. Continuâ  să cânte la Caffè Rotond” , unde admiratorii o vor numi Coco,  de la melodiile pe care Chanel obișnuia să le cânte„Qui a vu Coco?” și „Ko-Ko-Ri-Ko„.

Primii pași în lumea modei îi face în calitate de creatoare de pălării, în anul 1908, descoperind un talent special în a anticipa dorințele și gusturile femeilor din timpul său. În anul 1909, Chanel deschide un magazin în  Paris.

Noi, femeile, avem nevoie de frumuseţe ca să ne iubească bărbaţii şi de prostie ca să-i iubim.

Până să apară Coco Chanel, cămaşa albă era o piesă vestimentară dedicată doar bărbaţilor. Chanel adora să combine stilul masculin cu cel feminin și de atunci cămașa albă a invadat și garderobele femeilor.

Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit un necesar. Nuantele  preferate și cel mai des folosite erau nonculorile negru, alb, la care se mai adaugă și culorile  albastrul-închis, bejul și griul. În anul 1921 s-a  lansat pe piața parfumurilor, născându-se astfel celebrul „Chanel n°5″,   care a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. Șocul mai mare a fost însă confecția sticlei, nonconformistă, o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent.

În scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.

Cea mai bună ambasadoare a parfumului a fost actrița Marilyn Monroe care, în anul 1955, la întrebarea ziariștilor, ce poartă noaptea, a răspuns:

„Câteva picături de Chanel No 5″ !

Stilul Coco Chanel este cunoscut în istorie ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul, după cum afirma: Moda dispare, însă stilul este etern. Arta de a trăi este arta renunţării corecte. Ea începe cu vorbitul şi se termină cu decolteul. Nu e aparenţa, e esenţa. Nu sunt banii, ci educaţia. Nu sunt hainele, ci clasa”, spunea  Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel, născută pe  19 august 1883 și plecată  în ceruri acum 47 de ani, pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, în apartamentul ei din Hotel Ritz-Paris.!

Epilog: „Noi, femeile, avem nevoie de frumuseţe ca să ne iubească bărbaţii şi de prostie ca să-i iubim”. Coco Chanel

Anca Bica Bălălău