[FOTO] In memoriam, Coco Chanel: “Arta de a trăi este arta renunţării corecte. Ea începe cu vorbitul şi se termină cu decolteul. Nu e aparenţa, e esenţa”

Motto: “O femeie are vârsta pe care o merită”. Coco Chanel

„Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii mereu diferită! Îmbracă-te prost şi vor ţine minte rochia. Îmbracă-te impecabil şi vor ţine minte femeia”, afirma una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea, Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel.

Există o lume aparte, al cărui mister îl dă rasa şi clasa, o lume autentică ce-mi aminteşte de ceea ce susţinea în faţa tinerilor artişti Doamna Bulandra mereu: «Să nu veniţi la teatru neraşi, fără cravată. Să nu veniţi cu pantofii nefăcuţi, îmbrăcaţi neglijent. Să nu aud că intraţi în cârciumi şi vă trageţi de şireturi cu toată lumea. Voi sunteţi elita, actorii. Şi oamenii trebuie să vă vadă pe scenă, nu prin cârciumi».

Asta nu înseamnă că aleşii s-au născut pe tronul abundenţei sau că a fost uşor, ci lecţia şi asumarea le-a dat şansa să lumineze cu harul lor… din această lume fac parte şi foarte multe femei care au rămas în istorie adevărate Doamne… nu ştiu dacă puternice fiind au fost şi fericite… dar au scris istorie şi astăzi, 10 ianuarie la inceputul celui de-al treilea deceniu al celui de-al treilea mileniu ne amintim de o Doamnă despre care presa vremii scria acum 50 de ani:” Paris, 10 ianuarie. Gabrielle (Coco) Chanel a murit aseară în apartamentul său de la Hotelul Ritz, la vârsta de 87 de ani, titra ziarul „The New York Times“ în 1971…”

În ciuda aparenţelor, Coco nu a respirat aerul rarefiat al înaltei societăţi. Potrivit biografilor săi, Gabrielle (Coco) Chanel s-a născut pe 19 august  1883, la Saumur. Însă creatoarea a susţinut întotdeauna că a văzut lumina zilei zece ani mai târziu, în 1893, la Auvergne.

Coco Chanel s-a născut într-o familie săracă. Tatăl ei, vânzător ambulant de țesături, se numea Albert Chanel, iar mama sa croitoreasă, Jeanne Devolle. După moartea mamei sale, Gabrielle Chanel a petrecut șase ani în orfelinatul bisericii catolice Abbaye d’Aubazine. Apoi frecventează doi ani la colegiul Notre-Dame – la Moulins – unde învață să coasă. Tatăl lor a fost constrâns să emigreze pentru a-și găsi un loc de muncă, care să îi permită să-și crească cei 6 copii.

La numai şase ani, Gabrielle îşi pierde mama. Tatăl rămâne cu cinci copii pe care îi abandonează curând în grija rudelor. Fetiţa află încă din copilărie că în viaţă trebuie să se descurce singură. Simplitatea vestimentaţiei călugăriţelor din orfelinatul unde soarta o aruncă până la urmă e decisivă pentru viitoarea creatoare care va rămâne fidelă crezului de a crea haine comode şi elegante.

Debutul său  în  lumina reflectoarelor a fost  la cafeneaua „Moulins La Rotonde”, în calitate de cântăreață, dar în paralel  fiind și vânzătoare în magazinul  de stofe la Maison Grampayre”. Continuâ  să cânte la Caffè Rotond” , unde admiratorii o vor numi Coco,  de la melodiile pe care Chanel obișnuia să le cânte„Qui a vu Coco?” și „Ko-Ko-Ri-Ko“.

Primii pași în lumea modei îi face în calitate de creatoare de pălării, în anul 1908, descoperind un talent special în a anticipa dorințele și gusturile femeilor din timpul său. În anul 1909, Chanel deschide un magazin în  Paris.

“Noi, femeile, avem nevoie de frumuseţe ca să ne iubească bărbaţii şi de prostie ca să-i iubim”

Până să apară Coco Chanel, cămaşa albă era o piesă vestimentară dedicată doar bărbaţilor. Chanel adora să combine stilul masculin cu cel feminin și de atunci cămașa albă a invadat și garderobele femeilor.

Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit un necesar. Nuantele  preferate și cel mai des folosite erau nonculorile negru, alb, la care se mai adaugă și culorile  albastrul-închis, bejul și griul. În anul 1921 s-a  lansat pe piața parfumurilor, născându-se astfel celebrul „Chanel n°5″,   care a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. Șocul mai mare a fost însă confecția sticlei, nonconformistă, o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent.

În scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.

Cea mai bună ambasadoare a parfumului a fost actrița Marilyn Monroe care, în anul 1955, la întrebarea ziariștilor, ce poartă noaptea, a răspuns:

„Câteva picături de Chanel No 5″!

În 1931, Chanel e angajată de Samuel Goldwin care-i oferă un milion de dolari pentru a îmbrăca starurile hollywoodiene printre care se numără Katherine Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor şi Gloria Swanson. Dar Coco a creat, de asemenea, costumele pentru filmele lui Cocteau, „Antigona“ (1923) şi „Oedipus Rex“ (1937). Viaţa celebrei creatoare de modă a ajuns şi pe Broadway, unde Katherine Hepburn a dat viaţă personajului într-un musical, în 1969.

În cartea sa Coco Chanel, Innovator and Icon, Aime Joseph o consideră drept cea mai influentă şi inovatoare creatoare de modă de până acum. Despre Coco, Christian Dior spunea: „Cu un pulover negru şi câteva şiraguri de perle a revoluţionat moda“.

Coco Chanel a rămas celebră nu numai pentru rochia scurtă, neagră,  ci şi pentru taioarele, pantofii, poşetele şi bijuteriile create.

Stilul Coco Chanel este cunoscut în istorie ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul, după cum afirma: Moda dispare, însă stilul este etern. Arta de a trăi este arta renunţării corecte. Ea începe cu vorbitul şi se termină cu decolteul. Nu e aparenţa, e esenţa. Nu sunt banii, ci educaţia. Nu sunt hainele, ci clasa”, spunea  Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel, născută pe  19 august 1883 și plecată  în ceruri acum 50 de ani, pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, în apartamentul ei din Hotel Ritz-Paris.!

Epilog: “Noi, femeile, avem nevoie de frumuseţe ca să ne iubească bărbaţii şi de prostie ca să-i iubim”. Coco Chanel

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles