Poliţiştii locali din Reşiţa somează: Curăţaţi zăpada din faţa casei!

Peste Reşiţa s-a aşternut din nou zăpada şi multe dintre arterele secundare sau trotuare au rămas necurăţate. Cetăţenii au o serie de obligaţii în acest sens, atât de natură civică, cât şi legislativă.

Potrivit a două Hotărâri ale Consiliului Local Reșița, autorităților publice, operatorilor economici, dar şi persoanelor fizice le revine obligația să asigure pe o distanță de cel puțin 5 metri sau, după caz, până la marginea suprafeței carosabile, curățirea zăpezii și a gheții de pe trotuare, asigurând astfel o circulație normală a pietonilor. De asemenea, proprietarilor le revine obligația să curețe de pe aleile și tortuarele din jurul imobilelor zăpada și gheața, imediat după depunere. Până în acest moment, Poliţia locală nu a dat amenzi, spune directorul instituţiei, Alexandru Ciati:

„De la începutul sezonului rece am trimis mai multe somaţii celor care nu au respectat hotărârile Consiliului Local (H.C.L Nr. 69/2014, respectiv H.C.L Nr. 95/2016). Nu am aplicat sancţiuni contravenţionale pentru că aceştia s-au conformat şi au curăţat zăpada şi gheaţa din faţa instituţiilor, a magazinelor sau imobilelor”.

În cazul în care somaţiile nu sunt luate în seamă, se pot aplica amenzi cuprinse între 500 şi 2500 de lei pentru instituţii publice şi operatori economici şi între 500 şi 3 mii de lei pentru asociaţiile de proprietari.

(Sebastian Dragomir)