Eugenia Vacarescu NiculaLuni, 18 noiembrie 2013, s-a stins din viaţă, la vârsta de 75 de ani, doamna Eugenia Văcărescu-Necula, cea care, timp de peste două decenii, a fost dirijoarea şi sufletul Corului de Copii Radio.

În cei 20 de ani în care s-a ocupat de strategia repertorială, pregătirea, înregistrările şi concertele din ţară şi străinătate ale Corului de Copii Radio, acesta a avut o evoluţie spectaculoasă, primind, în 2004, titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Pentru activitatea meritorie, Eugenia Văcărescu-Necula a fost distinsă, în 1998, cu Medalia „O viaţă închinată Radioului”, iar în 2003, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru contribuţia importantă la promovarea valorilor culturale şi dezvoltarea Serviciului public de radiodifuziune.

Născută în 20 iulie 1938, Eugenia Văcărescu-Necula a fost profesoară de muzică la mai multe licee din Bucureşti şi a câştigat numeroase premii la festivalurile corale şcolare.

Din anul 1981, activitatea sa a fost indisolubil legată de Corul de Copii Radio, al cărui destin l-a condus cu pasiune şi profesionalism desăvârşite.

Eugenia Văcărescu-Necula a susţinut, în Italia şi Elveţia, conferinţe având ca tematică repertoriul coral pentru copii şi a predat cursuri de master în dirijat coral în Portugalia. A fost membră a Academiei Amadeus din Franţa, a Asociaţiei Naţionale a Corurilor din România şi a Federaţiei Internaţionale pentru Muzică Corală.

În Corul de Copii Radio dirijat de Eugenia Văcărescu-Necula au cântat sopranele Roxana Constantinescu, Roxana Briban, Cristina Radu, creatoarea de costume de operă Miruna Boruzescu.

În anul 1998 a fost distinsă cu Medalia „O viaţă închinată Radioului”.

“Momentele grele din viaţa mea m-au întărit. Am ştiut să zâmbesc întotdeauna din decenţă şi din dorinţa de a nu încărca pe nimeni cu problemele mele. Sunt o luptătoare şi am avut un cult pentru tot ce înseamnă viaţă şi armonie”, spunea doamna Eugenia Văcărescu-Necula în interviul care alcătuieşte volumul său dedicat istoriei Corului de Copii Radio.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Cei care au cunoscut-o şi doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face vineri, 22 noiembrie 2013, în jurul orei 13:20 când convoiul funerar se va opri, pentru câteva minute, la sediul Radio România din strada General Berthelot, nr. 60-64, Bucureşti.