Peste 300.000 de ouă cu salmonella, provenite din Polonia şi distribuite din Caraş-Severin către judeţele Timiş, Sibiu, Hunedoara, Argeş şi Prahova, au fost retrase de pe piaţă, a declarat pentru Radio Reşiţa sâmbătă, 31 decembrie directorul DSVSA Caraş-Severin, Dorin Imbrea.

Avem o alertă în mai multe judeţe din ţară, a fost emis buletin de analiză cu salmonella tifimurium, fapt pentru care s-a iniţiat alertă şi de ieri au fost retrase 330.000 de ouă provenite din Polonia. De ieri până azi, colegi din şase judeţe din România sunt în teritoriu şi întocmesc documente. Au pus sub sechestru aceste ouă, urmând ca ele să fie dirijate la neutralizare. Aceste ouă au fost distribuite din Caraş-Severin către Timiş, Sibiu, Hunedoara, Argeş şi Prahova. În aproximativ 24 de ore, datorită noului sistem rapid de alertă, am reuşit, dat fiind faptul că e Anul Nou, să retragem întreaga cantitate de ouă de la raft„, a precizat Dorin Imbrea.

El a subliniat că în mare parte ouăle nu au ajuns la consumatori.

Potrivit lui Imbrea, salmonella tifimurium este foarte periculoasă, putând produce toxiinfecţii alimentare grave, care la copii şi vârstnici ar putea provoca decesul, asta în varianta în care ouăle sunt consumate în stare proaspătă, dar prin tratament termic, fierbere, frigere, riscul îmbolnăvirii scade aproape la zero. Din magazinele din Caraş-Severin au fost retrase de la vânzare peste 4.000 de ouă, iar acţiunile continuă.

În prezent la toate punctele de desfacere din Caraş-Severin, precum şi în celelalte judeţe ale ţării în care au ajuns ouăle infestate, se desfăşoară acţiuni comune de verificare ale inspectorilor DSVSA cu poliţia, a mai spus Dorin Imbrea – directorul instituţiei.

Foto: arhiva

(Hardy Cvoica)