Cum sărbătoreau românii Revelionul pe vremea lui Nicolae Ceauşescu?

În timpul regimului comunisţ Revelionul era punctul culminant al sărbătorilor de iarnă. Fiecare familie, în ciuda restricţiilor, pregătea o masă festivă, cea mai îmbelşugată din an, cu bucate alese, din care nu lipseau salata beouf, sarmalele sau ouăle umplute cu pate.

În timpul regimului ceauşist, petrecerile la restaurant erau considerate un lux, fiind rezervate doar nomenclaturiştilor. Românii de rând se adunau în grupuri restrânse, în case sau în apartamente, şi aveau ca principala distracţie programul difuzat de Televiziunea Română. Revelionul era, de altfel, singura ocazie din an în care Televiziunea Română difuza program prelungit şi în care nu se lua lumina.

În fiecare familie, indiferent de statutul social, masa de Revelion era un motiv de mare sărbătoare, pentru care pregătirile începeau cu câteva zile înainte. Chiar dacă magazinele erau aproape goale, românii reuşeau să o masă masa festivă, de pe care nu lipseau salata boeuf, ouăle umplute cu pate sarmalele, cârnaţii, friptura şi preparateşe din porcii tăiaţi în gospodăriile de la ţară. Cafeaua cumpărată pe sub mână, vin spumant în loc de şampanie, banane puse din timp la copt în ziare, portocalele cumpărate la cozi interminabile, întregeau tabloul pregătirilor pentru Revelion.

La televizor, an de an, startul Revelionului se dădea la ora 21.00 cu Corul şi Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii. Urma un program de muzică populară şi celebrele scenete umoristice, cele mai aşteptate din tot programul de Revelion. Ani la rând românii şi-a petrecut Revelionul cu Toma Caragiu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Ştefan Bănică, Florin Piersic sau cântecele Angelei Similia, Corinei Chiriac, Mirabelei Dauer s.a.. Întreg programul artistic oferit de televiziunea publică trecea înainte de difuzare prin cenzura de partid, pentru ca nu cumva umorul să aducă atingere ”iubitului conducător”.

În vremea regimului comunisţ nu exista Revelion fără mesajul tovarăşului Nicolae Ceauşescu. An de an, la miezul nopţii, programul oferit de TVR includea mesajul fostului dictator, care începea cu ”dragi tovarăşi şi pretini” şi în care le vorbea românilor despre ”realizările socialiste”. Mesajul lui Ceauşescu era urmat de Hora Unirii, după ce ceasul bătea prima oră a noului an, iar nelipsită de la încheierea programului de Revelion era ”Periniţa”. Odată cu ritmurile îndrăgitului dans tradiţional românesc se dădea ”stingerea” nopţii dintre ani. Programul de Revelion oferit de TVR era redifuzat în următoarele două zile în cadrul emisiunii „Dacă doriţi să revedeţi”.

Cele mai citite

Related Articles