Campania umanitară, Muzică pentru viaţă, desfăşurată de Radio România Reşiţa împreună cu Crucea Roşie se apropie de final. Dacă nu aţi reuşit să faceţi o faptă bună pentru bolnavii de cancer, mai aveţi o şansă. Până la ora 16.00 puţeţi dona din puţinul vostru la “Căsuţa Fermecată de Sticlă”. Dacă nu aveţi timp să ajungeţi în Centrul Civic, puteţi dona de acasă din faţa calculatorului. Conturile bancare sunt:

Acestea rămân deschise până în 31 ianuarie 2016. Donează şi gestul tău contează!

După 3 ani de investiţii, singura clinică de recuperare oncologică din ţară situată la Slatina Nera, în judeţul Caraş-Severin îşi va deschide porţile în vara anului viitor. Lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată.

Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 42 de saloane. Pacienţii vor fi gazduiţi în saloane moderne, cu un pat şi grup sanitar propriu. De asemenea, de jur împrejurul clinicii va fi amenajată şi o gradină botanică, a declarat prof. univ. dr. Pavel Chirilă.

Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon.

Doar anul trecut au fost depistate 915 cazuri noi de cancer, pe lângă cei peste 7.935 de bolnavi deja înregistraţi. Şi în România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Proiectul Clinica Nera este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, 60% din această suma fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

Daiana Roşca