27 de ani se împlinesc astăzi de când românii şi-au câştigat în stradă libertatea în decembrie 1989, dându-şi viaţa pentru a schimba destinul unei ţări sufocate de un regim totalitar.

În urmă cu 27 de ani, în ziua de 21 decembrie 1989, la ceasurile amiezii, în Piaţa 1 Decembrie 1918, la Reşiţa s-au adunat sute de oameni şi au strigat pentru prima dată ,,Libertate” și ,,Jos comunismul”, punând bazele a ceea ce mai târziu s-a numit Revoluţia din Decembrie. Miercuri, 21 decembrie în centrul municipiului de pe Bârzava s-au adunat zeci de membri ai asociaţiilor de revoluţionari din oraş care şi-au comemorat victimele.

Gheorghe Tătaru – preşedintele Asociaţiei victimelor revoluţiei din decembrie:

După ce afost clasat dosarul revoluţiei de la 1989, acesta a fost redeschis recent pentru reluarea studiului în amănunt a anchetei, tratate atunci.

Reamintim că, România a fost singura țară din această zonă în care trecerea de la totalitarism la democrație s-a făcut prin violență și în care conducătorii vechiului regim au fost executați. 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluției în Bucureşti, când demonstranții s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piața Universității „Baricada de la Inter” și au ridicat o baricadă în fața dispozitivului de intervenție. În noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decidea organizarea, în Piața Republicii (Piața Palatului) din fața sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acțiunile huliganice” de la Timișoara.

(Hardy Cvoica)