Primăria Anina, fost oraş minier va vinde cărbune peste hotare, tocmai în Bosnia-Herţegovina

Prima cantitate de cărbune din depozitul descoperit în urmă cu doi ani în curtea unei firme din Anina, a luat drumul străinătăţii.

Este vorba despre o cantitate de 1.500 de tone pe care Primăria a transporta-o pe cheltuială proprie cu maşini la Orşova, de unde a fost preluată de barje şi dusă la Centrala termică din Liubcovăţ – Bosnia-Herţegovina. Aici s-au făcut probe şi s-a constatat că din punct de vedere al puterii calorice, cărbunele este corespunzător, şi dacă va trece de următoarele analize, livrarea va continua- a afirmat primarul Aninei, Gheorghe Românu.

Depozitul de praf de cărbune descoperit la Anina provine de la exploatări efectuate la începutul secolului 20, când tehnologia nu era aşa de avansată, astfel că reziduurile rămase conţin o cantitate suficientă de cărbune pentru a putea fi folosit în termocentrale. Deoarece are o putere calorică mare, nu poate fi folosit decât de anumite termocentrale – cum este cea de la Mintia- a explicat primarul Aninei, care este şi inginer minier. Până la înţelegerea cu termocentrala din Bosnia, au fost făcute mai multe încercări de a-l vinde,atât în ţară, cât şi în străinătate, dar din diferite motive, înţelegerile n-au ajuns la nici un rezultat.

Depozitul conţine aproximativ 100.000 de tone şi este evaluat la peste 3,5 milioane de euro, din care primăria deţine 20%.

 

Cele mai citite

Related Articles