Încrederea în necunoscuţi a costat-o pe o bătrână din Moldova Nouă -1.750 de lei.  Un bărbat de 26 de ani i-a cerut femeii, toţi banii din casă pentru a-i aduce din Germania nepotul aflat la muncă, iar ulterior s-a făcut nevăzut. Poliţiştii  l-au identificat, l-au reţinut şi i-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. La audieri, cel în cauză şi-a recunoscut fapta. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat părţii vătămate.

Poliţiştii de investigaţii criminale din Moldova-Nouă au identificat un bărbat în vârstă de 26 de ani, din Dâmbovița, bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune. Bărbatul i-ar fi spus unei femei, de 75 de ani, din Moldova-Nouă, că este prieten cu nepotul acesteia care lucrează în Germania. Acesta i-a cerut femeii să îi dea toți banii pe care îi avea în casă pentru a-i duce nepotului. Femeia i-a înmânat suma de 1750 de lei.

După ce a luat banii, a părăsit localitatea, deplasându-se cu un autoturism în direcția Orșova. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii l-au identificat pe bărbat pe numele căruia au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Pentru prevenirea infracţiunilor de înșelăciune, Poliţia vă atenţionează despre tentativele unor persoane rău intenţionate de a vă înşela, săvârşind o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare. În situaţia în care veţi da curs acestor oferte iluzorii sau solicitări, sunteţi pasibili de prejudicii materiale. Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, poliţia vă recomandă:

  • Nu vă încredeți în necunoscuți și nu le înmânați bani până nu faceți propriile verificări despre aceștia.
  • Nu acceptați imediat o propunere ce pare tentantă. Când credeți că ați identificat o oportunitate, documentați-vă mai întâi pentru a lua o decizie corectă, în cunoştinţă de cauză.
  • Fiți suspicioși şi vigilenți. Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că vă aflați în vizorul unui infractor.

Recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor solicitări care se încadrează în afara legii, reamintindu-le că indivizi lipsiţi de scrupule sunt în stare să conceapă infinite tipuri de mesaje sau promisiuni, prin intermediul cărora să intre facil în posesia unor sume de bani.

În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!